Sign In

Ћорић: Укидање роминга допринос развоју земаља западног Балкана

Објављено:

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић изјавио је Срни да ће укидање роминга на западном Балкану, које је од данас на снази, допринијети лакшој комуникацији и развоју економије земаља региона.

Ћорић је истакао да је циљ ресорног министарства бржа и јефтинија комуникација, те изразио задовољство јер се од данас укида роминг између Србије, БиХ, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Албаније.

Он је појаснио да за грађане, али и привреднике, ово подразумијева смањење трошкова и доступнију услугу.

- Наши људи су оријентисани према Србији и Црној Гори, нарочито ових дана када одлазе на годишње одморе и ово је за њих велико олакшање. Ово отвара могућности већег привлачења туриста и код нас, веће размјене робе и путника, бољу повезаност тржишта, унапређење сарадње - рекао је Ћорић.

Он је напоменуо да почиње пуна примјена Споразума о снижењу цијена услуга у јавним мобилним комуникацијским мрежама који су земље западног Балкана потписале 2019. године.

- "Роминг као код куће" значи да корисници мобилне телефоније од данас неће плаћати додатне накнаде за позиве, смс поруке и коришћење мобилног интернета током боравка у некој од земаља западног Балкана, тако да ће грађани услуге својих телеком оператера по истим цијенама моћи да користе у било којој од ових земаља - појаснио је Ћорић.

Он је напоменуо да није било лако доћи до реализације овог споразума, те да је много предуслова требало испунити.

- У претходном периоду сви смо били на истом задатку, свако у домену својих надлежности укључен у остварење заједничког циља. Потписан је споразум, регулатор је прецизирао услове, телеком оператери извршили измјене и допуне цјеновника и од данас креће једно ново дигитално доба за све нас - рекао је Ћорић.

Он је земљама потписницама Споразума честитао на успјешно обављеном задатку, те додао да се неће на томе стати.

- Циљ нам је приближити се отвореном тржишту Европске уније и снижавању цијене роминга са европским земљама - рекао је Ћорић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.