Sign In

Криза изазвана вирусом корона погодила и превознике

Објављено:

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић говорио је у интервјуу за портал Мондо о начинима на које Министарство саобраћаја и веза Републике Српске планира помоћи превозницима који трпе велике штете због ситуације изазване коронавирусом.

На који начин Министарство саобраћаја и веза Републике Српске планира помоћи превозницима, који се баве превозом путника у Републици Српској који ће трпјети неминовне штете изазване ширењем коронавируса.

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске континуирано сарађује са превозницима, њиховим удружењем, као и Удружењем саобраћаја и веза Привредне коморе Републике Српске, како раније, тако и у условима ванредног стања у ком се налазимо.

Од самог почетка кризе изазване појавом вируса корона, одржали смо низ састанака у склопу којих смо анализирали стање у области превоза, прије свега међународног који је примарно и био највише погођен, а потом и превоза унутар Републике Српске и БиХ.

Свјесни да отежан и онемогућен превоз не само путника, већ и роба, за посљедицу нема само утицај на пословање субјеката који се баве превозом, већ и на цјелокупну привреду Српске и свих наших грађана, на самом почетку кризе ступили смо у комуникацију са Министарством комуникација и транспорта БиХ и надлежним органима у другим земљама, како бисмо на што ефикаснији начин ријешили питање дефинисања транспортних коридора са Србијом и Хрватском, јер се у овим земљама превоз терета одвијао путем конвоја. Ову проблематику рјешавали смо постепено, можда не оном динамиком којом смо жељели, али резултат тих наших активности је то што наши превозници данас и кроз Србију и кроз Хрватску саобраћају без конвоја и пратње.

Такође, Републички штаб за ванредне ситуације донио је на приједлог Министарства саобраћаја и веза, Закључак којим се послодавцима са сједиштем у Републици Српској налаже да издају потврду о ангажовању возача у међународном превозу ствари у току ванредне ситуације. Издавање овакве потврде олакшало је праћење рада возача у међународном превозу и поштовања дефинисане изолације за лица запослена у међународном превозу, како би они могли несметано обављати своје радне обавезе.

Када је ријеч о путничком саобраћају, једна од наших првих мјера била омогућавање редукције броја полазака на аутобуским линијама на начин да се минимално задовоље потреба корисника јавног превоз лица, коју смо на иницијативу Привредне коморе донијели 18.03.2020. године у циљу спречавања ширење корона вируса. Због погоршања епидемиолошке ситуације у Српској, каснијим мјерама Републичког штаба за ванредне ситуације и локалних штабова обустављен је превоз путника, што је довело до привременог гашења активности превозничких предузећа.

Оно што бих желио нагласити јесте и то да је Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, тражећи начине да привредним субјектима, али и свим грађанима Републике Српске омогућимо олакшице у тренутној ситуацији, било једно од иницијатора Одлуке о продужењу важења регистрације возила за вријеме ванредног стања. Нажалост, због противљења из ФБиХ ова одлука није усвојена на Савјету министара БиХ, иако су земље из региона донијеле сличне одлуке.

Влада Републике Српске усвојила је низ мјера за помоћ привреди Републике Српске и превозници ће свакако бити обухваћени овим мјерама помоћи и подршке у пословању. Оним привредним субјектима чија је дјелатност забрањена или ограничена одлукама Републичког штаба за ванредне ситуације биће исплаћени порези и доприноси за март мјесец из средстава Фонда солидарности за обнову Републике Српске, а кроз овај фонд ће за мјесец април бити обезбијеђене и минималне плате, порези и доприноси за ове привредне субјекте.

Такође, мјерама и одлукама Владе Републике Српске уведен је и низ пореских олакшица везаних за обавезе по основу пореских пријава по завршном рачуну, те одгађање рокова плаћања такси и пореских обавеза, а привредним субјектима којима су средства пласирана путем фондова Инвестиционо-развојне банке Републике Српске одређен је тромјесечни мораторијум на отплату главнице и камате уз продужење рока отплате за три мјесеца.

Тренутно у сарадњи са Привредном комором прикупљамо податке о броју привредних субјеката из области транспорта и претпљеним штетама, на основу којих ће се спроводити наведене мјере помоћи и подршке.

 

Које су процјене штета које ће задесити превознике у новонасталој ситуацији?

О процјени укупне штете је можда још преурањено говорити. Област транспорта је на самом почетку ове кризе претрпила знатне штете због немогућности реализације уговорених превоза за земље региона и Европе, те самих услова одвијања превоза са сусједним земљама, који је био оптерећен дугим чекањима на границама. 

Када је ријеч о превозу путника у земљи, и прије самог обустављања превоза на републичким и подручним аутобуским линијама дошло је до смањења привредне дјелатности, што је довело до пада броја путника на линијама, због чега смо превозницима и омогућили редукцију броја полазака. Касније је, као што сам већ поменуо, у оквиру предузетих мјера штабова дошло и до обуставаљања јавног превоза на републичким и подручним линијама, али и градског превоза,  што је свакако проузроковало знатне губитке и штете привредним субјетима које се баве превозом путника.

Такође, иако није било забрана одвијања теретног саобраћаја због смањења привредне дјелатности и отежаног одвијања теретног саобраћаја кроз друге земље, формирања конвоја и полицијске пратње, превозници роба претпили су и још трпе значајне губитке. 

Да ли је према Вашим сазнањима било отпуштања радника у предузећима која се баве превозом путника у Републици Српској?

Према подацима којима располажемо у Министарству саобраћаја и веза, а који су нам достављени из Привредне коморе Републике Српске, није било отпуштања радника у привредним субјектима који се баве превозом лица. 

Ова информација нас јако радује, јер показује да наши превозници, и поред проблема с којима се сусрећу у пословању, воде бригу у својим запосленима и уважавају апеле Владе Републике Српске да не отпуштају раднике.

Када би, према процјенама могло доћи до нормализације међуградског и градског превоза у Републици Српској?

Нормализација стања у области јавног превоза путника, односно ублажавање мјера, ићи ће у складу са динамиком којом се буду ублажавале и остале мјере Републичког штаба за ванредне ситуације.

Очекујемо да ће се мјере ублажавати на начин на који смо их и доносили, односно да ће прво доћи до  успостављања превоза лица на републичким аутобуским линијама до 50 km уз поштовање свих мјера заштите и могућности редукције полазака, а потом и на републичким аутобуским линијама преко 50 km.

Да ли би новонастала ситуација могла довести и до тога да неки мањи превозници угасе предузећа која се баве превозом путника?

Искрено се надамо да до такве ситуације неће доћи и да ће мјере подршке које је донијела Влада Републике Српске помоћи опстанку мањих превозника, те да ће средства која ће им бити дозначена кроз Фонд солидарности помоћи да превазиђу финансијске проблеме проузроковане кризом изазваном вирусом корона и наставе са пословањем након укидања ванредног стања у Српској.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.