Sign In

Мост на Сави код Градишке од изузетног значаја за Републику Српску

Објављено:

​Министар саобраћаја и веза Ђорђе Поповић обишао је градилиште моста на Сави код Градишке и са министром комуникација и транспорта БиХ Војином Миторвићем разговарао о динамици извођења радова и плановима за наредни период.

Министри су од представника извођача радова „Интеграл инжењеринг“ а. д. Лакташи и надзора Институт ИГХ д. д. Загреб добили увјеравања да реализација пројекта тече предвиђеном динамиком.

„Мост преко ријеке Саве ће у скоријој будућности већ постојећи аутопут Градишка - Бања Лука повезати са мрежом европских аутопутева, што има изузетан значај за грађане и привреду Републике Српске и БиХ, али и регион. Изградња два моста преко ријеке Саве, у Градишци и Рачи, најзначајнији су регионални пројекти који се реализују у БиХ“, истакао је министар Поповић и додао да је важно да је изграђен и у функцију пуштен нови царински терминал тако да ћемо након изградње моста имати гранични прелаз са свим неопходним садржајима.

„Ово је примјер добре сарадње и заједничке градње једног од важних инфраструктурних пројеката Републике Српске, односно БиХ и Хрватске. Очекујемо да се радови интензивирају и да на прољеће 2022. године отворимо овај мост који има изузетан значајан за обје земље, а нарочито БиХ, јер се њиме омогућава повезивање на мрежу европских друмских коридора“, истакао је министар Војин Митровић.

Директор „Аутопутева Републике Српске“ Душан Топић рекао је да ће изградњом овог моста мрежа аутопутева у Републици Српској бити повезана на европску транспортну мрежу и тако добити свој пуни смисао и значај.

Радови на изградњи моста почели су у октобру 2019. године, а рок за завршетак радова је 30 мјесеци. Уговорена вриједност радова је 19.540.997 евра, док је за пројекат одобрен и грант Европске комисије преко Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WBIF) у износу од 6,8 милиона евра.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.