Sign In

Усвојена Одлука о финансирању, пројектовању и изградњи аутопута Брчко-Бијељина-Рача

Објављено:

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о финансирању, пројектовању и изградњи дионице аутопута Брчко – Бијељина – Рача.

Влада Републике Српске је сагласна да се финансирање, пројектовање и изградња дионице ауто-пута Брчко – Бијељина - Рача реализује путем такмичарског дијалога у складу са одредбама Закона о јавним набавкама. Укупна процијењена вриједност капиталне инвестиције из ове Одлуке је 750.000.000,00 КМ, а током такмичарског дијалога биће издефинисани сви аспекти финансирања, пројектовања и изградње.

Стратегијом развоја јавних путева у Републици Српској за период 2016-2025. године предвиђа се дугорочни развој мреже јавних путева с циљем побољшања међународног, регионалног и унутрашњег транспорта, те се између осталог предвиђа и пројекат изградње аутопута Вукосавље-Брчко-Бијељина-граница са Републиком Србијом.

Акционим планом  изградње аутопутева одређено је да ће се дионица аутопута Вукосавље – Брчко – Бијељина - граница са Републиком Србијом у дужини од око 70 km реализовати кроз изградњу двије дионице аутопута и то дионицу Вукосавље-Модрича-Брчко у дужини од 33 km и дионицу Брчко-Бијељина-граница са Републиком Србијом у дужини од 37 km, те да је рок реализације изградње истих дионица аутопута период од 2020. до 2030.године.

Почетак овог аутопута је на источној административној граници Брчко Дистрикта, док је завршетак на државној граници Босне и Херцеговине и Републике Србије у мјесту Рача.

Сврха пројекта изградње аутопута Брчко-Бијељина-Рача је да омогући боље повезивање мреже аутопутева унутар Републике Српске, укључујући и повезивање са Републиком Србијом, развој локалних заједница као и развој локалне и регионалне економије.

Између Републике Србије и БиХ потписан је Споразум о сарадњи на реализацији пројекта аутопута/брзог пута Сарајево – Београд – Сарајево којим је дефинисана изградња међудржавног моста на локацији Рача/Сремска Рача, а чију изградњу финансира Република Србија. Република Србија је започела изградњу аутопута од Кузмина до Сремске Раче. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.