Sign In

Поповић – Јовичић: Потписан уговор о преносу права својине за потребе изградње обилазнице Брод

Објављено:

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић и начелник општине Брод Илија Јовичић потписали су данас, 27.03.2020. године, у Бањој Луци Уговор о преносу права својине над некретнинама без накнаде за потребе изградње обилазнице Брод.

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске је 2014. године упутило иницијативу Министарству комуникација и транспорта БиХ да се из средстава GSM лиценце финансира изградња обилазнице око Брода, с обзиром да се ради о магистралном путу који води ка граничном прелазу.

Савјет министара БиХ је 2018. године донио Одлуку о начину расподјеле пренесених намјенских нереализованих средстава уплаћених на име додијељених GSM лиценци, према којој се Републици Српској преносе средства у износу 1.100.000 КМ за изградњу обилазнице Брод. Остатак се финансира из средстава Јавног предузећа „Путеви Републике Српске", а према споразуму овог предузећа и општине Брод, општина Брод рјешава имовинско – правне односе.

Сама реализација пројекта изградње обилазнице око Брода подијељена је двије у фазе од којих прва подразумијева реконструкцију дијела улице Бродског батаљона у Броду, у дужини од око 1 километар. Уговорена вриједност радова износи 1.536.522,96 КМ са ПДВ-ом, а радови су у завршној фази.

Друга фаза обухвата изградњу кружног тока на споју обилазнице са магистралним путем МI- 103 (М-14.1 по старој класификацији), дионица Поље – Брод – спој у смјеру Дервенте и изградњу кружног тока на споју обилазнице са магистралним путем МI- 103 (М-14.1 по старој класификацији, дионица Брод – граница Републике Српске (Брусница) – спој у смјеру Оџака (Свилаја).

Уговорена вриједност радова за ову фазу износи 2.180.000,00 КМ са ПДВ-ом, а започеће по завршетку експропијације и прибављања грађевинске дозволе.

Реализацијом овог пројекта створиће се услови за измјештање комплетног теретног саобраћаја из уже градске зоне, јер се ова општина суочава са великим проблемима везаним за дуго задржавање тешког теретног саобраћаја у граду, а који гравитира граничном прелазу и царинском терминалу. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.