Sign In

Министар Ђорђе Поповић у интервјуу за "Новости" изјавио да реализација аутопута Бањалука-Београд тече по плану

Објављено:

​Министар саобраћаја и веза Ђорђе Поповић изјавио је у интервјуу за "Новости" да реализација пројекта изградње ауто-пута Бањалука-Београд напредује по плану.

„ЈП "Аутопутеви Републике Српске" расписало је прошле седмице јавни позив за финансирање, пројектовање и изградњу деоница ауто-пута Вукосавље-Брчко, Брчко-Бијељина и Бијељина-Рача. Циљ пројеката је да омогуће боље повезивање мреже ауто-путева како унутар Републике Српске, тако и са Србијом. Уколико током ове године буде дефинисан начин и извор финансирања овог пројекта, ми ћемо с наше стране учинити све да аутопут буде завршен до 2025. године“, рекао је  министар Поповић и навео да ће укупне инвестиције у аутопутеве у Српској премашити двије милијарде марака.

Који капитални пројекти су планирани или у току, а који би могли бити завршени ове године?

У току је рехабилитација магистралног пута Љубиње-Требиње, а радови се изводе на дионици дугој 59 километара. Вриједност ове инвестиције је 12,3 милиона КМ и планирано је да радови буду завршени до почетка зимске сезоне одржавања путне мреже. У оквиру инвестиционог одржавања ЈП "Путеви Српске" у току су радови на рехабилитацији магистралног пута Дрињача-Милићи-Власеница, као и дионица Добој-Шешлије-Модрича, реконструкција регионалног пута Бијелајце-Црна Ријека, у плану је рехабилитација регионалног пута Братунац-Дрињача. У току је изградња кружне раскрснице у Броду, рехабилитација и реконструкција путева на подручју општина Чајниче, Пелагићево, Добој, Модрича. У наредном периоду, након прибављања грађевинске дозволе и избора извођача радова и надзора очекује се почетак изградње регионалног пута Невесиње-Берковићи, као и две кружне раскрснице у Добоју.

Како теку радови на Коридору 5Ц и када грађани могу очекивати да Ауто-пут "9. јануар" буде спојен према ФБиХ?

Средином прошле године почела је реализација прве фазе изградње аутопута на Коридору 5Ц кроз Републику Српску, дионица од Јоховца до Руданке, у дужини од шест километара. Изградња ове дионице тече планираном динамиком, у току су радови на главној траси и петљама Јоховац и Руданка. У току су радови на мосту преко реке Босне, на шест подвожњака, као и на вијадуктима на рампама петљи и на више бетонских пропуста. Пројекат се финансира кредитним средствима ЕБРД у висини од 70 милиона евра, а одобрен је и грант преко Инвестиционог фонда за Западни Балкан у износу од око 14 милиона евра. У току је и избор најповољнијег понуђача за изградњу друге фазе овог коридора од Руданке до границе ентитета-Путниково брдо дужине око шест километара. За изградњу ове дионице обезбеђена су финансијска средства из кредита ЕБРД у износу 150 милиона евра и грант преко Инвестиционог фонда за Западни Балкан у износу од 38.768.800,00 евра. Према процјенама инвеститора ЈП "Аутопутеви Републике Српске" за три године обје фазе ће бити завршене, а од динамике ФБиХ зависи када ће они изградити свој дио из правца Зенице до Путниковог брда.

Да ли можемо очекивати сарадњу са неким новим кинеским компанијама на инфраструктурним пројектима у РС?

Разговарано је са више кинеских фирми у вези инфраструктурних пројеката у области саобраћаја. Влада РС дала је концесију кинеском партнеру за изградњу аутопута Бањалука-Приједор, са Кинезима се такође преговара о изградњи аутопута према Млиништима. С обзиром на то да је расписан тендер за финансирање, пројектовање и изградњу дионица аутопута Вукосавље-Брчко, Брчко-Бијељина и Бијељина-Рача остављена је могућност свим заинтересованим компанијама да се пријаве. Већ крајем овог мјесеца имаћемо састанке са представницима компанија из Кине, а и у контакту смо са кинеском амбасадом.

Како теку радови на изградњи моста преко Саве у Градишци?

На градилишту моста на Сави у Градишци, са наше стране интензивно се ради. Армирано-бетонски објекти, пропуст испод трупа аутопута и подвожњак на обрамбеном насипу су готово завршени, као и труп аутопута на дионици од завршеног дијела аутопута Градишка-Бањалука до обрамбеног насипа уз ријеку Саву. На хрватској страни, завршени су припремни радови, скидање хумуса и израда приступног пута, а у току су и геотехнички радови. Уговорена вриједност радова је 19.540.997 евра, док је за пројекат одобрен и грант Европске комисије преко Инвестиционог фонда за Западни Балкан у износу од 6,8 милиона евра.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.