Sign In

Од фебруара оперативно реструктурирање Жељезница

Објављено:

​Свjетска банка од децембра 2017. године пружа подршку властима у Републици Српској на унапређењу пословања Жељезница Републике Српске. Циљ ове сарадње је да се осигура да Жељезнице Републике Српске постану финансијски одрживо предузеће, које пружа економичне, сигурне и поуздане услуге путницима, предузећима и привреди. 

Пројекат реструктурирања Жељезница Републике Српске обухвата три главна подручја: 1. финансијско реструктурирање, измирење обавеза према радницима и Пореској управи Републике Српске укључујући и доприносе за социјално и пензионо осигурање радника, 2. оперативно реструктурирање, уз оптимално унапређење пословања и управљања Жељезница Република Српске да би се ускладиле са најбољим праксама која примjењују успjешна жељезничка предузећа и 3. оптимализација радне снаге у Жељезницама Републике Српске како би се осигурало, да запослени имају одговарајуће стручне и потребне способности и вjештине, како би се избjегло прекомjерно запошљавање, а осигурало редовно и квалитетно извршавање обавеза.

Пројекат реструктурирања до сада је остварио значајан напредак. Финансијско реструктурирање је успjешно проведено, при чему су за све раднике плаћени заостали доприноси за пензионо и социјално осигурање, док је Влада Републике Српске усвојила План финансијског и оперативног реструктурирања.​

Број запослених у Жељезницама Републике Српске је смањен са 3098 на 2251 путем отказа уговора о раду на основу добровољног одласка и пензионисања, те ће се континуирано наставити смањивати свеукупни број радника.

Поред тога, још много има да се уради. Почетак оперативног реструктурирања предузећа се очекује у фебруару 2020. године, уз доста кратак временски рок за завршетак до децембра 2020. године. То ће захтијевати одлучне активности  Жељезница Републике Српске, уз чврсту опредјељеност Министарства саобраћаја и веза Републике Српске за надгледање процеса и избјегавање кашњења. 

Када је у питању оптимизација радне снаге, јако је важно да се настави смањење укупне радне снаге, али и да се обезбиједи да компанија има стручне кадрове потребне за ефикасно и сигурно функционисање.

Сходно томе, Свјетска банка је недавно са одговорнима договорила активности које укључују сљедеће:

  • Сагласност о запошљавању 57 најнеопходнијих радника у извршној служби за добро идентификоване техничке потребе. Очекује се да се покрене процедура за пријем 20 радника у јануару, 19 у фебруару и 18 у марту 2020. године.
  • чврсто опредјељење Жељезница Републике Српске и Министарства саобраћаја и веза Републике Српске да прати свако ново ангажовање техничког особља смањењем небитних административних позиција. У ту сврху се тренутно припрема детаљан план кадрова, који дефинише потребе сектора и врсте послова неопходних за редован рад. Било какво смањење, тј. раскиди уговора обавиће се у потпуности у складу са свим релевантним законима и праћени накнадама једнаким или вишим од оних које су законом прописане.
  • чврсто опредјељење Жељезница Републике Српске и Министарства саобраћаја и веза Републике Српске да осигурају да ће до 30. децембра 2020. године укупни број радника бити у складу са пројектом планираних 2098.​

Свјетска банка сложила се са горенаведеним предложеним активностима и обавезама, с обзиром на то да су оне у складу са духом овог пројекта који подразумијева да Жељезнице Републике Српске добију потребно оперативно знање и вјештине, а истовремено смање терет непотребних трошкова.

(Саопштење Жељезница Републике Српске)Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.