Sign In

Требиње: Пројектом"Е-беба" много брже до докумената за новорођенче

Објављено:

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић, изјавила је данас у Требињу да се пројектом "Е-беба", односно електронском пријавом рођења дјетета, много брже долази до првог извода из матичне књиге рођених и увјерења о држављанству за новорођенче.

"То су два документа неопходна за остваривање других права у Републици Српској", рекла је Јујићева након састанка са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем са којим је разговарала о овом и другим важним пројектима за Требиње. 

Јујућева је рекла да је главна тема разговора са Ћурићем био пројекат "Е-беба" јер Болница Требиње у свом саставу има породилиште које је увезано електронским путем са матичном службом и осталим институцијама. 

Она је објаснила да се, након рођења дјетета, подаци које о њему унесе медицински радник електронски просљеђују матичној служби, а потом Министарству унутрашњих послова ради одређивања матичног броја. 

Затим се, како је додала, поново шаљу у матичну службу, гдје се израђује извод из матичне књиге рођених и увјерење о држављанству за новорођенче, који се шаљу на адресу родитеља. 

Министарка Јујић је похвалила матичаре у Требињу, јер је код њих степен верификације 98 одсто, а то, како је рекла, значи да су све до сада евидентиране податке из матичних књига пренијели у централну базу матичних књига. 

Ћурић је захвалио министарки Јујић за похвале градској управи и додао да је циљ да се побољшају услови рада свих запослених. 

Он је напоменуо да су у току измјене неких закона који се тичу локалне самоуправе и додао да сви треба да учествују у томе како би се утврдило шта се може унаприједити и гдје се могу побољшати услови за рад, и у Требињу и широм Републике Српске. 

Министарка Јујић и градоначелник Требиња са сарадницима, посјетили су и вакцинални пункт у требињској Хигијенско-епидемиолошкој служби у Дјечијем диспанзеру. 

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.