Sign In

Фоча-Јујић-Вукадиновић: Успјешна примјена система "e-беба"

Објављено:

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић изразила је задовољство што је информациони систем "е-беба", који поједностављује процедуру пријаве новорођенчета и омогућује одређивање матичног броја још у породилишту, почео успјешно да се примјењује у Фочи од 20. августа.

Министарка Јујић је навела да су од 20. августа до данас 24 бебе, које су се родиле у Универзитетској болници Фоча, на овај начин уписане у матичне књиге рођених.

"Одређен им је матични број, а извод из матичне књиге рођених и увјерење од држављанству су им стигли кући или су на путу до куће, односно до родитеља", рекла је министарка Јујић новинарима у Фочи након састанка са начелником ове локалне заједнице Миланом Вукадиновићем.

Она је подсјетила да је носилац овог пројекта Министарство за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске уз подршку министарстава управе и локалне самоуправе, те здравља и социјалне заштите и унутрашњих послова, а укључене су и локалне заједнице у којима постоје породилишта.

"Након што дијете дође на свијет, медицински радник уноси основне податке у базу података који електронским путем стижу у матичну службу, након тога у Министарство унутрашњих послова, а одатле поново у матичну службу. То значи да родитељ добије извод из матичне књиге рођених и увјерење о држављанству на кућну адресу, чиме је крајња услуга према грађанину подигнута на виши ниво и родитељи немају више беспотребно губљење времена и обавезу ходања по шалтерима", истакла је министарка Јујић.

Пројекат "е-беба" похвалио је и начелник општине Милан Вукадиновић.

"Ријеч је о веома добром пројекту који ће скратити процедуре и олакшати грађанима и родитељима дјеце да добију све што им је неопходно", рекао је Вукадиновић.

У пројекат "е-беба" укључен је и Фонд здравственог осигурања, тако да и у ту установу електронским путем стижу подаци за новорођено дијете да би му се издала електронска здравствена књижица. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.