Sign In

Министарка Јујић посјетила општине Шипово, Језеро и Мркоњић Град

Објављено:

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић, посјетила је данас општине Шипово, Језеро и Мркоњић Град. Са начелницима ових општина било је ријечи о стању у овим јединицама локалне самоуправе у погледу заштите становништва у вријеме пандемије вируса корона те осталим питањима значајним за њихово функционисање.

„Општини Шипово у протеклој години додјељено је 81.000 КМ из буџета Владе Републике Српске које је ова општина усмјерила у реализацију пројеката за побољшање живота грађана. Ова средства су од посебног значаја у години пандемије, како би олакшали функционисање општине у ванредним и кризним ситуацијама", рекла је министарка Јујић.

Она је истакла да је задовољна са провођењем мјера у области заштите становништа у вријеме пандемије вируса корона и поштовању мјера од стране Кризног штаба општине Шипово по налогу Републичког штаба за ванредне ситуације.

Начелник општине Шипово Милан Ковач рекао је да је са министарком Јујић разговарао о функционисању општине, о тренутној епидемиолошкој ситуацији, те о пројектима које расписује Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске.

Министарка Јујић је, након Шипова, посјетила и општину Језеро гдје је истакла да се у општини Језеро својски боре да разним пројектима своју локалну заједницу подигну на виши ниво.

"Морам да их похвалим јер ово је једна изразито неразвијена јединица локалне самоуправе и не чекају да им дођу средства, него се својски боре разним пројектима да своју локалну заједницу подигну на вишу ниво", рекла је министарка Јујић.

Она је нагласила да са аспекта њихове надлежности похваљује матичну службу.
"Морам да истакнем да су урадили велики посао јер је код њих верификација стопостотна, а то значи да су извршили унос података у прву матичну књигу", објаснила је Јујићева.

Начелник општине Језеро Снежана Ружичић захвалила је Јујићевој за посјету будући да је, како каже, важно да чује њихове потребе и проблеме, као и оно што су до сада урадили.

"Има увијек тешкоћа, нека редовна давања и примања нам касне јер нема ликвидности буџета због тога што сам доласком на мјесто начелника преузела тешко стање, али и то полако рјешавамо", рекла је Ружичићева.

Она је нагласила да се боре да реализују многе пројекте, као и за неке приливе који им требају.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић истакла је приликом данашње посјете Мркоњић Граду да у овој општини квалитетно ради млада екипа, изабрана на протеклим локалним изборима, која је до сада испоштовала закон и конституисала Скупштину и изабрала нова радна тијела.

Она је нагласила да се општина Мркоњић Град редовно одазива на све инструкције и упутства које им доставља Министарство управе и локалне самоуправе.

"Квалитетно су урадили и посао са аспекта верификације и уноса података у прву матичну књигу, мада све обавеза у вези с тим још нису завршили, али су на добром путу", истакла рекла је Јујићева.

Он је са начелником општине Драганом Вођевићем разговарала и о тренутној епидемиолошкој ситуацији, те је констатовано да се ова појава држи под контролом.

Начелник општине Драган Вођевић је захвалио Јујићевој за посјету, као и на честиткама за његову побједу на протеклим локалним изборима.

"Конституисали смо нашу власт и сада приступамо даљем склапању и одабиру начелника одјељења у Општинској управи и скупштинских комисија које ће бити верификоване на сљедећој сједници Скупштине", објаснио је Вођевић.

Он је истакао да је сарадња са Министарством управе и локалне самоуправе на високом нивоу, те да ће се потрудити да тако буде и убудуће.

"Министарство је расписало јавне позиве за помоћ и за реализацију пројеката разних Удружења грађана. На територији нашег града имамо велики број удружења и договорили смо се да им помогнемо да напишу добре пројекте и да се пријеве на конкурс", додао је Вођевић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.