Sign In

Невесиње – Јујић: Заживио пројекат „Е-беба“

Објављено:

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић рекла је данас у Невесињу да је заживио пројекат "Е-беба" и да су у њега укључене све јединице локалне самоуправе које на свом подручју имају болнице са породилиштима.
 
Министарка Јујић је након састанка са начелником општине Невесиње Миленком Авдаловићем изјавила да је главна тема разговора био овај пројекат. 
"То је једна дивна прича за коју је одвојено много средстава и времена. Тај пројекат је заживио и закључно са августом ове године све јединице локалне самоуправе које на свом подручју имају болнице са породилиштима укључене су у овај пројекат", навела је Јујићева. 

Она је подсјетила да се сада приликом рођења дјетета, од уписа до издавања извода из матичне књиге рођених и увјерења о држављанству све одвија електронским путем, а први извод из матичне књиге рођених и држављанство родитељи добијају на кућну адресу. 

"Носилац овог пројекта је Министарство за научно-технолошки развој и високо образовање Републике Српске, а активни учесници и импелментатори јесу и Министарство управе и локалне самоуправе, Министарство здравља и социјалне заштите и Министарство унутрашњих послова. Ово је комплексан и сложен систем чији је циљ што квалитетнија услуга према нашим грађанима", додала је Јујићева. 

Она је напоменула да се Болница Невесиње у овај пројекат укључила почетком августа. 
Министарка је истакла да Министарство управе и локалне самоуправе грантовима суфинанасира пројекте у неразвијеним и изразито неразвијеним општинама, те да је у протеклих неколико година за пројекте у Невесињу издвојено више од 400.000 КМ. 

"Надам се да ће општина Невесиње и даље аплицирати са квалитетним пројектима", рекла је министарка Јујић. 

Авдаловић је рекао да је на састанку разговарано прије свега о пројекту "Е-беба" који подразумијева посебне процедуре за општине и градове у којима постоје породилишта. 

"Циљ је да се процедуре скрате и поједноставе, што је драгоцјено и за родитеље и за раднике и за матичаре, за ЦИПС и породилиште. У нашој општини пројекат је почео 3. августа и већ је на такав начин пријављено 38 беба", навео је Авдаловић. 

Он је истакао да ће пројекат фукционисати и даље без икаквих проблема. 
Авдаловић је рекао да је министарку упознао и о општем стању на подручју општине Невесиње, епидемиолошкој ситуацији, те проблемима и циљевима. 
"Разговарали смо и о потенцијалним пројектима на које ћемо аплицирати путем Министарства управе и локалне самоуправе према међународним донаторима у које би се Министарство могло укључити да помогне нашој општини", навео је Авдаловић. 

Министарка Јујић је посјетила шалтер-салу у општини Невесиње, као и Дом здравља, гдје ју је замјеник директора Милосав Уљаревић упознао о функсионисању Дома здравља, те епидемиолошкој ситуацији у Невесињу. 

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.