Sign In

Министарка Јујић одржала састанак са амбасадором ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером

Објављено:

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске, Сенка Јујић и представници Министарства финасија Републике Српске, одржали су данас састанак у Административном центру Владе Републике Српске са шефом Делегације Европске Уније у БиХ и специјалним представником Европске Уније у БиХ, амбасадором Јоханом Сатлером о реализацији процеса реформе јавне управе те о реформским процесима и реализацији Програма економских реформи за период 2021-2023. година.

Током састанка је разговарано о реформским активностима које се по СИГМА принципима требају реализовати у јавној управи Републике Српске. С тим у вези истакнуто је да је Влада Републике Српске, у оквиру Уставом Републике Српске утврђених обавеза које има као извршна власт према грађанима и пословној заједници, чврсто опредијељена за модернизацију јавне управе која ће почивати на владавини права, отворености и транспарентности, професионалности, ефикасности и одговорности.

„Спремност Владе Републике Српске за реформу јавне управе је исказана кроз усвајање стратешких докумената: Стратешког оквира за реформу јавне управе, за период 2018-2022. година и Акционог плана 2020-2022. године", рекла је данас министарка Јујић и подсјетила да у наредном периоду слиједи израда сета законских рјешења у области јавне управе а у складу са СИГМА принципима.

Представници Министарства финансија су истакли је да је у завршној фази израде Стратегија управљања јавним финансијама Републике Српске за период 2021-2025. године, којом ће бити јасно дефинисани правци реформи у области јавних финансија и заокружен систем унапређивања фискалне одговорности и дугорочне фискалне стабилности Републике Српске. Представници Европске уније су истакли да је усвајање стратешког оквира за управљање јавним финансијама на нивоу цијеле БиХ важно и у контексту повлачења средстава претприступне помоћи ЕУ.

На састанку је заједнички закључено да је успостављање свеобухватних и добро организованих јавних финансија један од услова за успјешне процесе реформи и даљи развој свих сектора друштва.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.