Sign In

Народна скупштина : Усвојен Приједлог закона о стратешком планирању и управљању развојем у Републици Српској

Објављено:

На данашњој сједници Народне скупштине Републике Српске, усвојен је Приједлог закона о стратешком планирању и управљању развојем у Републици Српској.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић, рекла је  да је циљ Приједлога закона о стратешком планирању и управљању развојем у Републици Српској успостављање јединственог и функционалног система планирања и управљања одрживим развојем.

"Овим законом уређује се систем стратешког планирања и управљања развојем у Републици Српској, начела на којима се заснива стратешко планирање и управљање развојем, институционални оквир, стратешки и спроведбени документи, извори финансирања за реализацију развојних стратешких приоритета одрживог развоја и друга питања од значаја за стратешко планирање и управљање развојем у Републици Српској", рекла је министарка Јујић у Народној скупштини Републике Српске образлажући законско рјешење.

Она је нагласила да је основни разлог за доношење закона потпуније и свеобухватније регулисање области стратешког планирања као основне компоненте развоја јавних политика.

"Такође, битан разлог за доношење закона је усаглашен приступ стратешком планирању заснован на истим методологијама на оба нивоа власти у Републици Српској - републички ниво и ниво јединица локалне самоуправе, а што ће допринијети уравнотеженом развоју друштва у свим сегментима", указала је министарка Јујић.

Она је навела да ће доношењем овог закона бити успостављено дугорочно одржив и ефикасан систем стратешког планирања и управљања развојем, те бити стечени услови за бољи приступ ЕУ фондовима, као и за повећање апсорпционе моћи и кориштење ванбуџетских средстава за финансирање реализације развојних приоритета.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.