Sign In

Одржана посебна сједница Владе Републике Српске и сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

Објављено:

​Влада Републике Српске одржала је данас посебну сједницу на којој је донијела Уредбу о прописивању мјере непосредне контроле цијена на подручју Републике Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је на конференцији за новинаре да ова уредба подразумијева да ће марже за производе бити постављене на ниво од 5. марта 2020. године, те да ће бити проширена листа производа на које се односи ова мјера.

Он је навео да се овом уредбом ставља ван снаге ранија Уредба о враћању цијена на претходни ниво.

Премијер Вишковић рекао је да је данас одржана и сједница Републичког штаба за ванредне ситуације на којој је донесена одлука да све мјере Штаба остану на снази до 13. априла, уз одређене корекције.

"Нисмо хтјели да идемо са дужим роковима, желимо да пратимо ситуацију и у складу са тим доносимо одлуке", истакао је премијер Вишковић, који је и командант Републичког штаба за ванредне ситуације.

Он је рекао да је Републички штаб одлучио да лицима старијим од 65 година буде дозвољено кретање уторком и петком од 7.00 до 10.00 часова, како би им било омогућено да обаве основне ствари, да оду до продавнице и банке.

Премијер Вишковић је апеловао на грађане да у овом периоду не стварају гужве, како би својим старијим суграђанима омогућили да што лакше обаве своје обавезе.

Према ријечима премијера Вишковића, лица до 75 година која живе на селу моћи ће да излазе и несметано обављају пољопривредне дјелатности, а дозвољено је и пчеларима да обављају своје послове.
Предсједник Владе Републике Српске рекао је да је закључком Републичког штаба за ванредне ситуације омогућен рад и трговинским објектима који продају водоинсталације, грађевински материјал и технику, те да ће моћи да раде и пијаце, али само уз стриктно поштовање свих прописаних мјера заштите.

У супротном - каже премијер Вишковић - уколико се не буду строго придржавали мјера заштите, пијаце ће бити затворене.

Премијер Вишковић саопштио је да је Републички штаб донио и закључак у вези са априлским испитним роком за студенте, према којем ће овај рок бити одржан када се за то стекну услови.

„Видимо да се рок неће моћи одржати током априла, али нећемо студентима ускратити ту могућност. Рок ће бити одржан када се стенку услови“, рекао је премијер Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске рекао је да ће бити обезбијеђено 50 тона брашна помоћи за четири општине у Федерацији БиХ, у којем живи већинско српско становништво.

Додао је да ће иста подршка бити упућена и малим, рубним општинама у Републици Српској.

Премијер Вишковић је најавио да ће затражити од премијера Федерације БиХ да се испоштује договор у вези са санитарном инспекцијом на границама, с обзиром да на појединим граничним прелазима у ФБиХ санитарни инспектори не издају потребна рјешења о изолацији, већ само усмено саопштавају људима да се јаве у локалне домове здравља.

Он је појаснио да се због тога прави проблем у Републици Српској када је ријеч о смјештају лица у карантине и спровођењу мјера.

Премијер Вишковић је рекао да је од почетка кризе изазване пандемијом вируса корона, Влада Републике Српске за здравствени систем издвојила око 30 милиона КМ, за набавку неопходног материјала да би овај сектор несметано функционисао.

"На срећу, одржавамо наш здравствени систем и немамо неких посебних проблема", поручио је премијер Вишковић и подсјетио да су протеклих дана исплаћене и мартовске обавезе које се односе на превоз ученика и остало.

Премијер Радован Вишковић истакао је да ће из буџета Републике Српске бити исплаћено 16,5 милиона КМ за порезе и доприносе око 40.000 радника у областима које су најтеже погођене кризом у вези са вирусом корона, а да њихови послодавци треба да обезбиједе нето плате.

Он је нагласио да су Влада Републике Српске и Републички штаб заузели став да том мјером буде обухваћено најугроженијих шест или седам области као што су угоститељство, туризам, саобраћај, друге услужне дјелатности, те предузетници.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је захвалио грађанима на поштивању предузетих мјера, те их позвао на разумијевање и њихово даље поштивање да би заштитили себе и своје породице, те да би се на крају могло констатовати да је вирус корона побијеђен са што мање жртава.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.