Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић присуствовао обиљежавању Дана несталих и погинулих у Одбрамбено отаџбинском рату

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас је у порти манастира Светог Николе на Озрену присуствовао обиљежавању Дана несталих и погинулих у Одбрамбено отаџбинском рату.

У обраћању присутним, предсједник Владе изразио је незадовољство због рада Института за нестала лица БиХ, чије је дјеловање назвао - срамним. Предсједник Владе је нагласио да  Република Српска још потражује 1.652 нестала лица, те да поручио да да са српским жртвама нико неће играти.

-  Институт за нестала лица БиХ је од 2008. године, кад је преузео овај посао, идентификовао свега 265 српских жртава, што је број који су годишње проналазиле институције Републике Српске - рекао је предсједник Владе и додао да већ 25 година они који треба да кроје правду на овим просторима не желе да виде страдања Срба, који су проглашени као једини злочинци, што се представља међународној заједници.

Предсједник Владе је  упозорио да је у току план да преживјели Срби свједоци биолошки изумру, јер "без пронађеног леша нема жртве", те пружио пуну подршку предсједнику Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељку Лазићу у даљем раду овог удружења и њивој иницијативи упућеној Савјету министара да Институт за нестала лица БиХ буде реорганизован или да се укине.

Предсједник Владе је апеловао на  све који то знају да из хуманих разлога кажу ггдје се налазе кости страдалих, због њихових најмилијих.

- Наш Озрен је  херојски и непобједив, на шта опомиње и спомен-кип најмлађег погинулог војника Војске Републике Српске Споменка Гостића - казао је предсједник Владе, подсјећајући да су муслиманске снаге 11. септембра 1995. покренуле акцију уништења свега што је српско, а да су монструозни злочини су снимани и објављивани.

У спомен на нестале и погинуле борце Војске Републике Српске, предсјсденик Владе данас је положио цвијеће на спомен кип Споменку Гостићу, најмлађем одликованом борцу Војске Републике Српске, као и на спомен крст који се налази у оквиру порте манастира Светог Николе.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.