Sign In

Одржана сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

Објављено:

Републички штаб за ванредне ситуације одржао је данас сједницу у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци.

Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић изјавила је да се од Савјета министара и институција на нивоу БиХ тражи предузимање мјера да се својим кућама врати 22 дјеце из Републике Српске и ФБиХ која се тренутно налазе у Италији.

Министарка Давидовић је истакла да је ријеч о 16 дјеце из Републике Српске и шест из ФБиХ, од којих је 11 малољетно, те да се ради о талентованим спортистима који се школују и усавршавају у Италији.

,,Они су од почетка кризе са вирусом корона у изолацији и имају тамо обезбијеђен смјештај и храну. Тренутно су добро, али тражимо да Савјет министара предузме потребне мјере да се ова дјеца врате својим кућама. Уступићемо им све податке о дјеци", поручила је министарка Давидовић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић рекао је да је хитно потребно формирати заједничке тимове за преговоре са сусједним земљама ради убрзања протока робе преко границе.

Министар Поповић је рекао да је Министарство саобраћаја и веза Републике Српске на сједници Републичког штаба за ванредне ситуације предложило закључак којим се то тражи од Савјета министара.

Према његовим ријечима, Републички штаб за ванредне ситуације усвојио је закључак којим тражи од Управе за индиректно опорезивање БиХ да се обезбиједи рад царине и пратећих инспекција свих 24 часа на граничним прелазима.

Министар Поповић је навео да је Министарство интервенисало ради измјене закључка о кретању током полицијског часа од 20.00 до 5.00 часова за домаће и стране превознике за вријеме ванредне ситуације.

Министар Поповић је рекао да се заједно са надлежним органима БиХ у континуитету покушава ријешити питање билатералног превоза са Србијом како би се избјегло чекање на граници, те да се покушава наћи рјешење и са Хрватском.

,,Свакодневно смо у контакту са превозницима и данас смо имали састанак са представницима Удружења превозника Републике Српске и Привредне коморе Републике Српске и континуитету предлажемо нова ријешења како би се олакшао проток робе преко граничног прелаза Градишка, Шамац и Рача", истакао је министар Поповић.

Он је рекао да ресорно министарство има сталне контакте са превозницима у међународном транспорту ствари из Републике Српске.

Поповић је подсјетио да је Републички штаб за ванредне ситуације на приједлог Министарства саобраћаја и веза Републике Српске усвојио образац потврде о ангажовању возача чиме је јасније дефинисано њихово понашање када је ријеч о изолацији.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.