Sign In

Одржана 57. сједница Владе Републике Српске

Објављено:

Влада Републике Српске донијела је данас, на 57. сједници, одржаној у Бањалуци, Одлуку о усвајању Плана коришћења средстава за подстицање развоја пољопривреде и села за 2020. годину у оквиру укупног износа од 75.000.000,00 КМ.

Средства се распоређују за подршку текућој производњи, у износу од 52,310,000.00 КМ, подршку дугорочном развоју, у износу од 14,720,000.00 КМ и системске мјере, у износу од 7,970,000.00 КМ.

 

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о појави новог коронавируса 2019-nCoV и предузетим активностима.

Институт за јавно здравство Републике Српске и Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске свакодневно прате епидемилошку ситуацију у Републици Српској након појаве новог коронавируса у Кини и свијету.

Врши се стални појачан епидемиолошки надзор и прате све препоруке Свјетске здравствене организације. Такође, проводе се све мјере фокусиране на рано откривање евентуалних сумњивих случајева с циљем спрјечавања настанка и ширења болести изазване новим коронавирусом. Свим здравственим установама у Републици Српској упућене су препоруке за поступање с циљем спровођења адекватних мјера надзора над заразним болестима.

У Републици Српској нема потврђених случајева инфекције новим коронавирусом 2019-nCoV, а све мјере се проводе у складу са процјеном тренутне ситуације.

Неопходно је да се становништво придржава превентивних мјера као што су избјегавање блиског контакта са особама који имају акутну респираторну инфекцију; особе које долазе из Кине и које оболе од респираторне инфекције и до 14 дана од повратка, треба да се јаве у надлежну здравствену установу ради правовременог лијечења и спречавања ширења болести; путници који имају симптоме акутне респираторне инфекције требају приликом кашљања и кихања прекривати нос и уста једнократним марамицама те прати руке; често прање руку, посебно након директног контакта са болесним људима или њиховом околионом. 

 

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о одобрењу финансијских средстава из Буџета Републике Српске за 2019. годину за ЈЗУ Специјална болница за физикалну медицину и рехабилитацију „Мљечаница" Козарска Дубица.

Влада је задужила Министарство финансија и Министарство здравља и социјалне заштите да обезбиједе  финансијска средстава у износу од 150.000,00 КМ за ЈЗУ Специјална болница за физикалну медицину и рехабилитацију „Мљечаница" Козарска Дубица.

С циљем унапређења квалитета здравствене заштите у наредном периоду, менаџмент болнице планира сервисирање постојећих и куповину нових медицинских апарата и уређаја, те реконструкцију и адаптацију постојећих објеката, као и изградњу нових.

 

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о учешћу Републичке управе цивилне заштите Републике Српске у пројекту "Смањење ризика од катастрофа за одрживи развој у БиХ" и дала сагласност в.д. директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске да учествује у овом пројекту.

Пројекат "Смањење ризика од катастрофа за одрживи развој у БиХ" је дио заједничког програма Владе Швицарске и УН-а (УНДП, УНИЦЕФ, УНЕСЦО, УНФПА и ФАО),  вриједности од  5 милиона  долара, који се спроводи у периоду од 4 године.

Ово је највећи и најсвеобухватнији програм који је икада реализован у БиХ у овој сфери и био би реализован у 10 јединица локалне самоуправе од којих је пет у Републици Српској, и то; Бања Лука, Приједор, Требиње, Бијељина и Сребреница.

Пројектом се подржавају локалне заједнице, нарочито најугроженије и високоризичне, да се припреме и прилагоде ризицима од катастрофа и ударима у различитим секторима развоја. Учешћем у пројекту, локалне власти побољшале би своје институционалне капацитете за смањење ризика од катастрофа, оквире, јавне услуге и партнерства, док би становништво у мјестима изложеним ризику било  мање социјално и економски рањиво на посљедице катастрофа и климатских промјена.

Циљ Пројекта је увођење и операционализација интегрисаног модела управљања ризицима од катастрофа и побољшања животних услова на локалном нивоу.

 

Влада Републике Српске донијела је План активности у припреми и спровођењу мјера заштите и спасавања од шумских и других пожара на отвореном простору у Републици Српској у 2020. години, План одбране од поплава у Републици Српској у 2020. години, те План активности у припреми и спровођењу мјера заштите и спасавања од земљотреса у Републици Српској за период 2020-2023. године.

Доношењем и спровођењем ових планова унаприједиће се и обезбиједити свестраније ангажовање свих релевантних субјеката и остварити виши ниво приправности на заштити и спасавању људи и материјалних добара од шумских и других пожара на отвореном простору, те поплава и земљотреса.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.