Sign In

Премијер Вишковић обишао мјесто изградње Павославног духовног центра у Мркоњићима код Требиња

Објављено:

​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетио је данас Мркоњиће код Требиња, мјесто на којем се гради Православни духовни центар.

Премијер Вишковић изјавио је да су Мркоњићи, родно мјесто Светог Василија Острошког, најзначајније мјесто које је посјетио, те да ће Влада Републике Српске учинити све да оно постане мјесто окупљања, сабирања и поклањања светитељу.

,,Мркоњићи нису значајни само за Херцеговину, него за српски народ у цјелини без обзира гдје он живио. Данас под Острог долазе људи и других нација, са других континената - да се поклоне моштима Острошког Василија, али треба да искористимо прилику и да сви ти људе убудуће дођу и виде гдје је рођен Острошки Василије", рекао је предсједник Владе Вишковић.

Премијер Вишковић је истакaо да ће Влада Републике Српске наставити да гради овај центар чија је изградња започета средствима Владе Србије.

Овом приликом посебно се захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу, Влади Србије и српском народу на помоћи при изградњи овог духовног центра.

Предсједник Владе Вишковић је најавио да ће наставак радова финансирати Влада Републике Српске заједно са градом Требиње.

,,Надам се да ћемо већ у овој години имати завршен дио који треба да служи монахињама за свакодневне активности, да ово мјесто оживи, а онда да идемо даље - да градимо кулу и друге садржаје, да обновимо ово мјесто које ће постати центар на понос српског народа", нагласио  је премијер Вишковић.

Према његовим ријечима, Мркоњићи би требало да буду мјесто које ће Срби у наредним годинама и вијековима све више посјећивати без обзира гдје се налазили и живјели.

,,Ово ће бити мјесто гдје треба да долазимо, да се поклонимо и затражимо заштиту од свеца за нас, наше породице и српски народ у цјелини и зато ми је веома драго да сам данас овдје у функцији предсједника Владе и да са те позиције могу да донесем одлуку да Влада издвоји финансијска средства да се ово мјесто сагради онако како заслужује", закључио је премијер Вишковић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић изјавио је да радови на изградњи Православног духовног центра иду планираном динамиком.

,,Тренутно се раде двије фазе укупне вриједности 2,5 милиона КМ. Радови су почели 2019. године помоћу средстава Владе Републике Србије у износу од 400 хиљада евра. За наставак радова Влада Републике Српске ће да издвоји 800 хиљада КМ, а град Требиње 900 хиљада КМ, што ће бити довољно за прве двије фазе“, рекао је Ћурић и додао да у наредном периоду слиједи трећа фаза – проширење паркинга.
Он је изразио наду да ће изградња овог духовног центара бити на понос цијелој Републици Српској.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.