Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао са делегацијом компаније „Зарубежњефт“

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас, у свом кабинету, са делегацијом компаније „Зарубежњефт", коју је предводио генерални директор Сергеј Кудрјашов.

На састанку је разговарано о активностима које компанија „Зарубежњефт" проводи у Републици Српској, као и пословним плановима за наредни период.

Учесници састанка изразили су задовољство досадашњом сарадњом и увјерење да ће та сарадња бити настављена и у будућем периоду.

Руководство „Зарубежњефта" истакло је да ова компанија остаје у Републици Српској и да жели да прошири своје пословање.

Нагласили су да је у „Рафинерији нафте Брод" тренутно запослено 676 радника, чија је плата већа за 30% од просјечне плате у Републици Српској, и да ће се тренд раста плата наставити у наредном периоду. С тим у вези, руководство овог привредног друштва је потврдило да неће доћи до отпуштања радника, као што су то пренијели поједини медији.

На састанку је посебан акценат стављен на пројекте аутономне гасификације „Рафинерије нафте Брод", проширења мреже бензинских станица, изградње соларних електрана, електрана на гас и производње водоника.

Наглашено је да ће реализација наведених пројеката значајно допринијети заштити животне средине и поштовању свих стандарда, који се примјењују у области у којој послује ово привредно друштво.

Саговорнци су се усагласили да је реализација ових пројеката, као и пројекат гасификације Републике Српске, од стратешког значаја, јер ће, између осталог, произведени енергенти бити пласирани на тржишта земаља у региону, чиме ће се додатно економски оснажити Република Српска.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је опредјељење Владе Републике Српске да ова компанија унаприједи своје пословање.

Премијер Вишковић је рекао да ће Влада Републике Српске пружити пуну подршку реализацији свих горе наведених пројеката.

Представници „Зарубежњефта" су послали јасну поруку да у овом региону виде доста прилика за сарадњу, као развојну шансу у богатим ресурсима којима располаже Република Српска.

Састанку су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, министар финансија Републике Српске Зора Видовић и шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.