Sign In

Предсједник Владе Радован Вишковић са предсједницом Савеза синдиката Ранком Мишић о повећању плата радницима у здравству, образовању и полицији

Објављено:

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Бањој Луци са предсједницом Савеза синдиката Републике Српске Ранком Мишић.

Предсједник Владе упознао је предсједницу Савеза синдиката са одлуком Владе да повећа плате радника у здравству, образовању и полицији, те нагласио да ће, у оквиру овог процеса, ускоро бити покренути и званични преговори са синдикатом.

Предсједник Владе Радован Вишковић нагласио је да ће, како би се створиле правно – формалне претпоставке за повећање плата у овим секторима, убрзо услиједити разговори са синдикатом, али и измјене више закона по хитном поступку како би већ у јулу запослени у наведеним секторима примили увећану јунску плату.

Током разговора са предсједницом Савеза синдиката, предсједник Владе указао је да, упркос неповољним глобалним околностима узрокованим пандемијом корона вируса, Република Српска биљежи позитивне економске показатеље, укључујући и раст броја запослених и значајно повећање прихода од директних пореза.

Током прошле године у Републици Српској је запослено близу 2.000 радника више у односу на 2019. годину, док је у прва три мјесеца 2021. године приход од пореза и доприноса на плате повећан за 44 милиона КМ.

Предсједница Савеза синдиката поздравила је најављено повећање плата у јавном сектору, те истакла да би се требало размишљати да, упоредо с тим, дође и до повећања износа најниже плате у Републици Српској.

Предсједник Владе указао је да је из буџета Републике Српске, од избијања епидемије корона вируса до данас, исплаћено 218 милиона КМ помоћи разним секторима, од чега се 74,5 милиона КМ односи на привреду. 

Истовремено, подсјетио је да је у 2020. години из републичког буџета привредним друштвима исплаћено осам милиона КМ, у складу са Законом о подстицајима у привреди којим је предвиђена подршка за послодавце који повећају плате запосленим.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.