Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао са предсједником Србије Александром Вучићем

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, заједно са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, разговарао је данас, у Београду, са предсједником Србије Александром Вучићем.

Премијер Вишковић захвалио је Србији за сву пажњу коју даје Српској и њеним грађанима, али и Србима у Федерацији БиХ, те поручио да вјерује да ће заједнички пројекти, прије свега енергетски, допринијети развоју и помоћи да се превазиђу посљедице вируса корона на економију.


Он је рекао да је њему са позиције премијера посебно важно да се поново разговарало о кључним пројектима који су на неки начин промовисани и у Србији и у Републици Српској.


"То је изградња ауто-пута од Раче до Бијељине који ће у суштини, и данас је на овом састанку потврђено, финансирати Србија и то је велика помоћ за Републику Српску", истакао је премијер Вишковић.


Он је нагласио да је посебна пажња током разговора дата енергетским пројектима, подсјетивши да је јуче у Требињу потписан уговор о оснивању заједничког предузећа "Бук Бијела" и три електране на горњем току Дрине.


"Више од 250 милиона евра инвестиција је значајно у овом периоду. Данас смо закључили да су потребне инвестиције и јавна потрошња да бисмо уопште побољшали бруто домаћи производ и што прије изашли из економских посљедица вируса корона. Да бисмо то радили морамо да имамо пријатеље који су спремни да заједно са нама инвестирају, у овом моменту то је Србија", поручио је премијер Вишковић.


Он је навео да је већ данас тај уговор послат Конкуренцијском вијећу БиХ.


"Очекујемо да у наредних мјесец дана то буде и дефинитивно верификовано, да се именује менаџмент и да коначно кренемо у припремне радове везано за тај пројекат који је на понос свих нас из Републике Српске који обављамо функције у разним институцијама, али и на понос грађана Српске да један такав пројекат коначно крене. На то се чекало 40 година. Мислим да смо сада најближе да тај пројекат дефинитивно крене", рекао је премијер Вишковић.


Он је навео да су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и он данас по ко зна који пут захвалили предсједнику Вучићу за све што је у протеклих година рађено према Републици Српској.


"Ви знате да нема готово ниједне локалне заједнице у Републици Српској да нема неку инвестицију која је дошла као директна помоћ Србије и то се проширило и на локалне заједнице у Федерацији БиХ, гдје је српско становништво већинско. Ево и сутра ће према Дрвару кренути једно возило помоћи медицинске опреме, респиратора и другог", навео је премијер Вишковић.


Он је додао да је током сусрета било ријечи о мјерама које су предузимане у Републици Српској и Србији у вези са вирусом корона, те да је договорено да Република Српска и Србија, у случају новог таласа вируса корона, заједно предузимају мјере и да користе искуства једни других.


На похвалу коју је предсједник Вучић данас упутио руководству Републике Српске у вези са сналажењем током пандемије, он је рекао да је Република Српска већим дијелом гледала искуства других.


"Како народ каже, најбоље се учи на туђим искуствима и туђим грешкама и ми смо управо примјењивали тај модел. Видјели смо шта раде развијене европске земље, шта ради Србија. Знали смо каква је наша позиција у цијелој тој причи, радили смо као један тим и предсједник Српске и српски члан Предсједништва БиХ, са Владом, онда смо доносили мјере које је требало и које смо могли да доносимо", навео је премијер Вишковић.


Вишковић је рекао да ће се током дана, заједно са Цвијановићевом и Додиком, састати са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим, уз констатацију да је ово један успјешан дан у Београду за представнике Републике Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је сарадња са Србијом најбоља и најинтензивнија откад постоји Република Српска.


Он је изразио задовољство чињеницом да ће бити рехабилитовани сви договори Србије и Републике Српске о будућим пројектима, посебно пројекти путне инфраструктуре.


"На данашњем састанку упознали смо предсједника Вучића о стању у БиХ и припремама за изборе, као и функционисању финансијског система у Републици Српској. Ми смо извршили ребаланс буџета и он је стабилан и ликвидан, а томе је у знатној мјери допринијела и помоћ Србије на чему смо веома захвални", истакао је Додик и додао Република Српска данас изгледа много боље, захваљујући пројектима који су директно подржани од предсједника Србије и Владе Србије.


Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је сарадња Републике Српске и Републике Србије од великог значаја, те најавио да ће Србија наставити да помаже Републици Српској.


"Надам се да ћемо својом економском снагом у будућности моћи много више да помажемо Републици Српској и то ће бити част за нас", рекао је предсједник Вучић.


Он је одао признање српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић и премијеру Радовану Вишковићем на чињеници да успјевају да очувају макроекономску стабилност у Републици Српској.


"Са поносом могу да кажем да увек и у сваком тренутку можемо да подржавамо једни друге", рекао је предсједник Вучић.


Он је додао да је са представницима Републике Српске разговарао и о изградњи ауто-пута Чачак - Пожега који ће бити завршен до краја 2021. године.


Према његовим ријечима, један крак тог ауто-пута градиће се до Котромана чиме би се и Херцеговина и источни дио Републике Српске приближио Србији.


Предсједник Вучић је навео да Србија поштује територијални интегритет БиХ и интегритет Републике Српске унутар БиХ.


"БиХ је један од наших најзначајнијих трговинских сарадника у региону и желимо да успоставимо путну, инфраструктурну и телекомуникациону мрежу са тим делом региона", рекао је предсједник Вучић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.