Sign In

Предсједник Владе, заједно са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, разговараo данас у Београду са предсједником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, заједно са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, разговараo је данас у Београду, са предсједником Републике Србије Александром Вучићем и предсједницом Владе Републике Србије Аном Брнабић.


На конференцији за новинаре након састанка, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је политика Републике Српске политика мира који би требало да осигура стабилност у региону.


"Наша политика је политика мира и тражимо да мир буде трајан и стабилан. Наша политика није рат, наша политика је ескалација мира који би требало да осигура стабилност, прије свега, у региону", рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.


Он је истакао да је делегација Републике Српске данас дошла у Београд да тражи од предсједника Србије Александра Вучића још једном гаранције да се неће дозволити угрожавање силом статуса српског народа у БиХ.


„Веома смо задовољни разговорима. Били су веома успјешни. Захвални смо за подршку која долази од Вучића и његовог тима“, рекао је Додик, те додао да су њихови састанци, састанци континуитета.


Он је навео да је раније предсједнику Србије достављен документ, у којем се указује на тежак положај Републике Српске унутар БиХ због интервенционизма високих представника, међународне заједнице и Уставног суда БиХ.


Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је став Србије апсолутно поштовање Дејтонског мировног споразума, а њен интерес да Република Српска буде очувана у дејтонској БиХ.


Предсједник Вучић је рекао да је, прије званичног састанка са руководством Српске, на састанку тет а тет са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком разговарао о документу који је добио од Додика.


Он је истакао да је његов молба Додику и свима у Републици Српској, уз разумијевање да се боре за интересе Српске, да "увијек и у сваком тренутку воде рачуна о интересима Србије".


"Наш је интерес очување мира, као и очување Републике Срске у оквиру дејтонске БиХ", рекао је предсједник Вучић.


Предсједник Вучић рекао је да је на данашњем састанку разговарано о свим аспектима односа и сарадње Србије и Републике Српске, те да ће Србија до краја године упутити финансијску помоћ Репубици Српској.


„Желимо да људи у Српској сачувају своја огњишта и оно што су им дједови оставили“,  рекао је предсједник Вучић и додао да је разговарано и о веома значајној теми, а то је градња аеродрома у Требињу. Предвиђа да би први авион са овог аеродрома могао да полети до марта 2022. године.


„То нису мала улагања, али вјерујем да ће пројекат бити исплатив и од великог интереса за Србију, као и народ у Херцеговини и Црној Гори“, рекао је предсједник Вучић и додао да се разматра и опција учешћа Србије у реконструкцији аеродрома у Бањалуци.


Предсједник Вучић рекао је да ће бити формирана заједничка индустријска зона са Републиком Српском, између мјеста у Србији и Српској - Љубовије и Братунца, Малог Зворника и Зворника, као и да ће Србија заједно радити са Републиком Српском на изградњи 18 километара ауто-пута од моста преко Саве на граници до Бијељине.


„Разговарали смо и о подршци младима у пољопривредној производњи“, рекао је предсједник Вучић и навео да би та подршка износила до 12.500 евра.


Додао је да је било ријечи о подршци малим предузећима, коју би обезбјеђивали заједнички Република Српска и највећим дијелом Србија, док би пет одсто било учешће, а 50 одсто би се обезбједило преко кредитирања банака.


„Причали смо и о образовању. Планирамо уједначавање школског програма, буквара, као и заједничке екскурзије“, рекао је предсједник Вучић и додао да ће бити органзована заједничка такмичења ученика из Србије и Републике Српске. Он је напоменуо да је договорено да се донесе декларација о очувању српског језика и ћириличног писма, као и низ активности у области образовања.


Предсједник Вучић рекао је да је данас донесена заједничка одлука да ће Република Српска и Србија имати један заједнички празник, а то је 15. септембар, дан када је пробијен Солунски фронт. Он је навео да ће тај приједлог бити упућен скупштинама и владама Србије и Републике Српске.


Према његовим ријечима, тај празник би се обиљежавао у свим срединама у свијету гдје живе Срби.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.