Sign In

Премијер Вишковић у Бијељини разговарао са руководством Фонда ПИО и руководством Удружења пензионера Републике Српске

Објављено:

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас, у Бијељини, са руководством Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске и руководством Удружења пензионера Републике Српске.

Премијер Вишковић истакао је да су јануарске пензије, чија исплата је почела данас, увећане за 3,11%.

"Исплата јануарске пензије, за свих 265.000 пензионера у Републици Српској, увећана је за 3,11%. Према статистикама које пратимо, од увођења новог Закона о ПИО у 2013. години, ово је највеће појединачно повећање пензија у Републици Српској", истакао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Он је нагласио да ће Влада Републике Српске у наредном периоду, у складу са повећањем буџетских прихода, учинити све да дође до ванредног повећања пензија.

"Од 2013. године, повећање пензија за све пензионере у Републици Српској, са овим посљедњим, је на нивоу од 28%. Не могу рећи да сам задовољан тиме, и да је животни стандард наших пензионера добар али Влада Републике Српске ће учинити све да омогући ванредно повећање пензија, у складу са материјалним могућностима", рекао је премијер Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске похвалио је рад Фонда ПИО и њихових служби, наводећи да се захтјеви корисника Фонда рјешавају три пута брже од законом прописаног рока од 60 дана.

Он је подсјетио да Влада Републике Српске увијек има разумијевање за пензионере и истакао да су 2019. године, из буџета надокнађена недостајаћа средства, која су била потребна за исплату пензија, у износу 212 милиона КМ.

"Само за јануарску пензију, из пореза и доприноса, прикупили смо 64 милиона КМ. Фонд за исплату јануарске пензије износи 96 милиона КМ, што значи да је 50% недостајућих средстава у овом мјесецу обезбиједила Влада Републике Српске и буџет", нагласио је премијер Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је похвалио и рад Удружења пензионера Републике Српске, чије је руководство присуствовало састанку у сједишту Фонда ПИО, оцјењујући да је направљена коректна сарадња.

Он је навео да је Влада Српске први пут у прошлој години издвојила 200.000 КМ како би омогућила бањско лијечење пензионера за најугроженије кориснике, те најавио да ће та средства бити и већа у овој години.

Премијер Српске је поручио да ће помоћ Владе и институција Републике Српске пензионерима у Српској бити континуирана.

"Нисмо задовољни односом броја осигураника и пензионера који је у прошлој години био 1,18 према један, раније је падао и на 1,11, али тај однос није пуно бољи ни у земљама окружења и земљама ЕУ", рекао је предсједник Владе Републике Српске.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ похвалио је повећање пензија од 3,11 одсто за све пензионере у Републици Српској и изразио очекивање да ће у овој години доћи и до ванредног увећања пензија.

Он је истакао да је на данашњем састанку ријешено и питање имовине клубова пензионера, те да је договорено да се ова имовина трајно врати на коришћење удружењима пензионера у Републици Српској.

„Удружења ће моћи да инвестирају у те објекте, моћи ће да их одржавају, али неће моћи да отуђе ту имовину", прецизирао је Ракуљ

Директор Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске Младен Милић изјавио је да је су на данашњем састанку премијер Вишковић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић упознати са стањем у Фонду и плановима за наредни период, као и са оствареним резултатима у прошлој години.

„Фонд и сви запослени ће се трудити и у наредном периоду да стално унапређују своје пословање, односно да на ефикасан, економичан и квалитетан начин пруже у потпуности све услуге и одговоре на сваки захтјев свих осигураника и корисника права", рекао је Милић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.