Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао са предсједиком Борачке организације Републике Српске Миломиром Савчићем

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, разговарао је данас у свом кабинету са предсједником Борачке организације Републике Српске Миломиром Савчићем.

Током састанка, којем је присуствовао и министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, разговарано је о више текућих активности Владе које се односе на борачко инвалидску заштиту, са посебним освртом на пројекте самозапошљавање бораца и једнократној подршци за категорију незапослених социјално угрожених бораца.

Предсједник Владе Радован Вишковић истакао је дa ће програм самозапошљавања незапослених бораца, ратних војних инвалида и дјеце погинулих бораца, омогућити запошљавање 1.334 особе. Због великог одзива, за ове намјене из овогодишњег републичког буџета биће издвојено осам милиона КМ, умјесто првобитно планирана три милиона КМ. Уједно, ово је до сада највећи издвојени износ за запошљавање и самозапошљавање бораца.

Током састанка, разговорано је и о текућем, јавном позиву за новчану помоћ категорији социјално угрожених бораца. Како је наглашено, овај позив, који је отворен до 5. маја, односи се искључиво на социјално угрожене, незапослене борце од прве до пете категорије, млађе од 60 година. Према правилима јавног позива, они требају поднијети захтјев за помоћ градским, односно општинским одјељењима, надлежним за борачко инвалидску заштиту.

Како је изнсено на састанку, од отварања јавног позива до данас запримљено је 6.839 захтјева за додјелу новчане помоћи.             

Током састанка, предсједник Владе указао је да је, и поред економских посљедица пандемије корона вируса, омогућена редовна и несметана исплата борачких издвајања по оствареним и стеченим правима, те да су почетком ове године инвалиднине повећане за три одсто. Такође, предсједник Владе изнио је податак да су инвалиднине од 2013. године до данас укупно увећане за 20,3 одсто.  

Такође, наглашено је да се из републичког буџета за годишњи борачки додатак издваја 9,96 милиона КМ, док се 65 милиона КМ издваја за исплате мјесечних борачких додатака, на које право имају борци од 1. do 5. категорије са навршених 60 година живота.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.