Sign In

Премијер Вишковић разговарао у Требињу са руководством Хидроелектране Дабар и Хидроелектрана на Требишњици

Објављено:

​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас, у Требињу, са руководством Хидроелектране Дабар и Хидроелектрана на Требишњици.

Премијер Вишковић изјавио је након састанка да очекује да ће у наредних мјесец дана бити познат стратешки партнер за наставак реализације пројекта ХЕ Дабар.​

„Кинески партнер треба да да коначну понуду до 14. фебруара, која ће бити разматрана на органима у енергетском сектору, а затим и у Влади Републике Српске“, рекао је премијер Вишковић.

Он је изразио увјерење да ће прије априла, када је предвиђен састанак у Пекингу, на којем ће учествовати представници Републике Српске и БиХ, тај пројекат бити одобрен.

„Надам да ћемо у овој години већ моћи да уђемо у почетне радове око изградње бране и око изградње машинске радионице“, рекао је премијер Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске је истакао да је до сада, у оквиру овог пројекта, инвестирано више од 100 милиона КМ у изгрдању тунела, приступних путева, напајање електричном енергијом, водом и друго.​

Када је ријеч о Хидроелектранама на Требишњици, премијер Вишковић је подсјетио да ХЕТ, због нефункционисања ХЕ Дубровник трпи, губитке, који ће, ове године, ипак бити мањи него у претходном периоду, првенствено због тога што је обезбијеђено заједничко дјеловање са ХЕ Чапљина.

Директор ХЕ Дабар Жељко Зубац рекао је да је при крају процес јавне набавке за избор патнера за финансирање и изградњу просторних објеката ХЕ Дабар.

„У наредних 15 до 20 дана ћемо добити финалну понуду. Надамо се да ће она бити прихватљива за менаџмент ХЕ Дабар, ХЕТ-а и, наравно, Владу Републике Српске, те да ћемо у наредних неколико мјесеци потписати уговоре о финансирању изградње и изградњи ХЕ Дабар. Укупна процијењена вриједност овог пројекта је 600 милиона КМ“, истакао је Зубац.

Директор Хидроелектрана на Требишњици Гордан Мишељић рекао је да је изградња ХЕ Дабар капитални и највећи пројекат који се тренутно финансира у Републици Српској.

Он је нагласио да ће, у склопу овог пројекта, ускоро бити завршена изградња критичног пута и тунела, која је финансирана властитим средствима ХЕТ-а.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.