Sign In

Премијер Вишковић присуствовао свечаности уручивања кључева 48 нових станова за стамбено збрињавање породица избјеглица, повратника и интерно расељених лица у БиХ

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић присуствовао је данас, у насељу Куљани, у Бањалуци, свечаности уручивања кључева 48 нових станова за стамбено збрињавање породица избјеглица, повратника и интерно расељених лица у БиХ.

Премијер Вишковић изјавио је да је Република Српска до сада, кроз Регионални програм стамбеног збринавања, ријешила стамбено питање за око 750 корисника.

"Очекујемо у наредне двије године да се заврши овај програм и још око 1.050 стамбених јединица у Републици Српској", истакао је премијер Вишковић, те корисницима пожелио бољи живот и срећу у новим становима.

Он је захвалио Европској унији која је највећи донатор у програму регионалног стамбениог збрињаваа, те градоначелнику Бањалуке за обезбјеђење локације, инфраструктуре и свих потребних сагалсности да би овај објекат био саграђен.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да је Регионални програм стамбеног збрињавања добар програм који показује способност различитих нивоа власти да сарађују у рјешавању стамбених проблема избјеглих и расељених лица.

"Данас, рјешавањем овог проблема, трајно је збринуто 48 породица које нису могле да ријеше стамбени проблем раније. Ријеч је о породицама које су и социјално угрожене и спадају у осјетљиве категорије друштве", рекла је предсјендица Цвијановић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је у изградњу 48 станова град уложио нешто више од 600.000 КМ, док је већина средстава обезбијеђна посредством Регионалног програма.

Он је најавио да ће у наредне двије седмице у насељу Ада почети изградња нових стамбених јединица.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер рекао је да Регионални програм подразумијева изградњу 3.200 стамбених јединица, те да је до сада уложено више од 60 милиона евра.

Он је навео да је остало да буде реализована изградња још 1.600 стамбених јединица и да ово потврђује да је ЕУ најлојалнији партнер БиХ и Републике Српске.

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић изјавио је да су објекти изграђени по стандардима савремене станоградње и да остају у трајном власништву локалних заједница.

"Служе за стамбено збрињавање по моделу непрофитног социјалног становања", истакао је Лучић.

За Регионални програм стамбеног збрињавања ЕУ, као највећи донатор, издвојила је 236 милиона евра бесповратних средстава.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.