Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар финансија Зора Видовић разговарали са представницима међународних финансијских институција

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар финансија Зора Видовић, заједно са сарадницима, разговарали су данас, путем видео линка, са представницима Свјетске банке, Међународног монетарног фонда, Европске банке за обнову и развој, Међународне финансијске корпорације и Европске инвестиционе банке.

На састанку је разговарано о досадашњој имплементацији различитих програма које Влада Републике Српске спроводи у сарадњи са овим међународним финансијским институцијама, те о новим планираним програмима подршке у наредном периоду.

Премијер Вишковић је истакао да је Република Српска спремна и данас да разговара са Међународним монетарним фондом о новом вишегодишњем аранжману, који би помогао у рјешавању кључних приоритета, а то су реформа јавних предузећа и реформа здравственог сектора.

Такође, представници Републике Српске ће кроз Радну групу за социо-економски одговор на пандемију дати свој пуни допринос у реализацији програма Макроекономске помоћи Европске уније.

Истакнуто је да је неопходно хитно завршити ратификацију осам операција подршке које су БиХ пружиле међународне финансијске институције, укупне вриједности 285 милиона евра, јер је Република Српска испунила све кораке који су били из њене надлежности, те да изостанак наведене подршке умногоме ограничава и успорава планиране структурне реформе.

Премијер Вишковић се још једанпут захвалио међународним финансијским институцијама, посебно Међународном монетарном фонду, што су веома брзо реаговали и пружили потребну финансијску подршку у условима пандемије узроковане вирусом корона, коју Република Српска користи за подршку привреди и здравственом сектору.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.