Sign In

Предсједник Владе Републике Српске посјетио општину Милићи

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић боравио је данас, у Милићима, и том приликом нагласио да су импозантни резултати улагања Владе Српске у развој ове општине, те да ће помоћ привреди овог краја бити настављена.

"Ове године имали смо значајне пројекте у овој општини - урадили смо више од 30 километара асфалтних путева локалне инфраструктуре, те водовода, уређење једног и другог корита Јадра. То су све милионски пројекти", рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.

Он је навео да је ове године рађена и рехабилитација магистралног пута Дрињача према Власеници који пролази кроз милићку општину, те најавио да ће наредних пар дана бити објављен тендер за исправку одређених кривина и рјешавање тротоара на улазу и излазу из Милића.

"Нова зграда општине је један од објеката који Милићи заслужују да добију и да буде урађен у наредном периоду, те се већ ради на том пројекту, након чега слиједи одређивање финансијске конструкције", рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Када је ријеч о привреди, предсједник Владе је истакао да, осим компаније “Боксит” која има разнолику лепезу дјелатности, у Милићима доминира и дрвопрерада, односно компаније “Савокс” и “Саматини”, које своје финалне производе шаљу на европско тржиште. Он је рекао да ће Влада Републике Српске урадити што је у њеној моћи да помогне привредним субјектима.

"И Република функционише са потешкоћама, због најновије епидемиолошке ситуације. Велике губитке смо и до сада претрпјели, издвајајући енормна средства за здравство и привреду, али се морамо борити са тим, као и остатак свијета", рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Он је напоменуо да појединци својим понашањем могу допринијети у превазилажењу ове ситуације, те позвао грађане да се придржавају епидемиолошких мјера и избјегавају окупљања и друге активности које могу допринијети ширењу вируса.

Директор предузећа "Боксит" Милићи Рајко Дукић рекао је да је "Боксит група" ове године пословала за 23 одсто мање у односу на план, те да је посљедња два мјесеца дошло до раста производње услуга и прихода, за око 25 одсто.

"Ако се овај тренд настави, могли бисмо достићи оно што је планирано", рекао је Дукић.

Када је ријеч о плану за наредну годину Дукић је навео да очекује да би он могао бити извршен за око 15 одсто више него ове године по приходу и обиму производње и услуга, уколико не буде већих ломова на европском тржишту.

Замјеник начелника општине Милићи Марко Савић изразио је захвалност предсједнику Владе Радовану Вишковићу за посјету општини и за исказану спремност да Влада помогне привреди од које овај крај живи.

"Очекујемо конструктивне и позитивне резултате разговора о пројектима који се реализују, али и онима који ће тек бити реализовани, као што је уређење обала водотокова, изградња локалне инфраструктуре, те водоводне мреже", рекао је Савић.

Предсједник Владе посјетио је данас и предузеће "Саматини", које се бави производњом трослојних паркета и ексклузивног намјештаја и запошљава више од 100 радника, те је овом приликом нагласио колико је ово значајна компанија за општину Милићи и Републику Српску и обећао јој помоћ у наредном периоду.

Он је рекао да се ова компанија бави специфичном производњом, која је ријетка на овим просторима и намијењена европском тржишту.

"Комплетан производ `Саматинија` је за европско тржиште. Мало се тога пласира на домаћем тржишту из простог разлога што је ово производ високе цијене и квалитета, тако да многи на нашим просторима нису ни у позицији да то себи приуште", рекао је предсједник Владе Радован Вишковић током посјете овој компанији.

Он је навео да производња у овом предузећу иде у пуном капацитету, те да раде за најеминентније куће, хотеле, породице, широм простора бивше Југославије, а и ЕУ.

"Пандемија вируса корона је направила, прије свега, проблем у комуникацији. Није више проблем да ли имате производ или немате, већ су биле отежане комуникације и то се на неки начин мало сада стабилизује", рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Он је нагласио да у овом предузећу имају довољно посла, да су стабилна породична фирма која запошљава више од 100 радника, те да ће Влада Републике Српске без обзира ко се налазио на њеном челу и у наредном периоду да мисли о оваквим људима.

"Што имамо више оваквих домаћина, биће лакше свима у Републици Српској, буџету и локалним заједницама. Желим, прије свега, добро здравље директору и његовој породици, и да наставе као што су радили до сада", рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.

Директор предузећа Миленко Лаловић захвалио је Влади Републике Српске што мисли на дрвопрерађиваче, као и премијеру који је нашао времена да посјети овај погон.

"Надамо се да ће Влада и убудуће водити рачуна о привреди, о привредном амбијенту у Републици Српској и да ћемо изаћи из ових проблема проузрокованих вирусом корона, великом недаћом која нас је задесила у прошлих осам мјесеци. Очекујемо да ће бити боље за све нас", рекао је Лаловић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.