Sign In

Одржана 130. сједница Владе Републике Српске

Објављено:

​Влада Републике Српске је донијела данас, на 130. сједници у Бањалуци, Одлуку о деветој емисији обвезница Републике Српске за измирење обавеза по основу верификованих рачуна старе девизне штедње. Овом одлуком реализује се девета емисија обвезница Републике Српске за измирење обавеза по основу верификованих рачуна старе девизне штедње. Износ емисије обвезница је 10.290.916,00 KM и представља неисплаћени износ верификованих обавеза по основу рачуна старе девизне штедње након готовинске исплате, за штедише који су верификацију рачуна старе девизне штедње извршиле од 3. новембра 2020. године до 5. марта 2021. године. Датум емисије је  30. јули 2021. године, рок доспијећа: пет година од дана емисије, каматна стопа је  фиксна 2,5% годишње и рачуна се на остатак главнице уз примјену линеарног модела обрачуна камате.


Влада Републике Српске донијела је Одлуку о готовинској исплати средстава за измирење обавеза по основу верификованих рачуна старе девизне штедње.
Ова одлука је донијета у сврху измирења дуга Републике Српске по основу верификованих рачуна старе девизне штедње. 
Република Српска ће извршити готовинску исплату у износу до 2.000,00 КМ за сваког појединачно верификованог штедишу који је остварио право на готовинску исплату, у складу са Законом о измирењу обавеза по основу рачуна старе девизне штедње, а који је верификацију обавио у периоду од 3. новембра 2020. године до 5. марта 2021. године.
Укупан износ готовинске исплате за 523 штедише које су оствариле право на готовинску исплату је 856.015,86 KM.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о реализацији Акционог плана провођења омладинске политике Републике Српске у 2020. години.
Акционим планом провођења Омладинске политике Републике Српске из 2020. године је обухваћена укупно 61 активност.
Када је у питању Министарство породице, омладине и спорта најзначајнија активност је била наставак реализације Програма субвенционисања каматних стопа за младе и младе брачне парове и расписивање конкурса за избор нових корисника субвенције, по коме је субвенција одобрена за нових 499 корисника. Посебан програм субвенционисања каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове се реализује од 2008. године, а укупан број додијељених субвенција од почетка реализације овог програма, укључујући и посљедњи расписани конкурс, износи 4347.
За реализацију активности предвиђених Акционим планом провођења Омладинске политике Републике Српске у 2020. години, са различитих текућих грантова издвојено је 18.972.122,47 КМ, а одређени број активности је финансиран у оквирима редовног финансирања надлежних министарстава. 
У оквиру наведених средстава, за реализацију Акционог плана провођења Омладинске политике Републике Српске у 2020. години, надлежне институције су издвојиле 16.890.674,91 КМ, а организације су из других извора финансирања обезбиједиле 2.081.447,56 КМ.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.