Sign In

Одржана 91. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

Објављено:

​Републички штаб за ванредне ситуације одржао је данас 91. сједницу, телефонским путем, на којој је донио Закључак о потреби за убрзањем процеса вакцинације против COVID-19 у Републици Српској.

Републички штаб за ванредне ситуације је прихватио Информацију o потреби за убрзањем процеса вакцинације против COVID-19 у Републици Српској.
Републички штаб за ванредне ситуације задужује све јавне здравствене установе да ставе своје капацитете у функцију процеса вакцинације против COVID-19 у Републици Српској.
Данашњим закључком, Републички штаб за ванредне ситуације задужује домове здравља да од 12.07.2021. године вакцинацију грађана против COVID-19 организују у периоду од 09:00 до 19:00 часова радним даном, а суботом у периоду од 9:00 до 15:00 часова.
Републички штаб за ванредне ситуације задужује болнице и Универзитетски клинички центар Републике Српске да обезбиједе минимално два тима (у саставу доктор медицине и медицински техничар) за потребе вакцинације у сарадњи са домом здравља, гдје недостају људски ресурси.
Такође, Републички штаб за ванредне ситуације задужује Завод за медицину рада и спорта Републике Српске да организује вакцинацију радника у привредним субјектима у Републици Српској.
Према овом закључку, Републички штаб за ванредне ситуације задужује Институт за јавно здравство Републике Српске да редовно обезбјеђује, прати и у случају потребе прераспоређује вакцине и вакцинални потрошни материјал за потребе домова здравља.
Републички штаб за ванредне ситуације задужује Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, да у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске и Републичком управом за инспекцијске послове Републике Српске формира тимове за супервизију процеса вакцинације.
Данашњим закључком, Републички штаб за ванредне ситуације задужује јединице локалне самоуправе да у сарадњи са Министарством управе и локалне самоуправе Републике Српске обезбиједе потребне или недостајуће административно-техничке логистичке предуслове за обављање процеса вакцинације.
Такође, Републички штаб за ванредне ситуације задужује јавне здравствене установе које обављају вакцинацију да на дневном нивоу извјештавају Институт за јавно здравство Републике Српске о евиденцијама вакцинације.
Републички штаб за ванредне ситуације задужује јединице локалне самоуправе и домове здравља да у случају потребе организују вакциналне пунктове мимо постојећих, као и мобилне тимове за вакцинисање становништва које има тежи приступ здравственој установи, ради повећања доступности вакцинације.
Републички штаб за ванредне ситуације задужује домове здравља да уз подршку Института за јавно здравство Републике Српске врше континуирану промоцију вакцинације и грађане према свом утврђеном распореду обавјештавају и позивају на вакцинацију. 

Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о расподјели вакцина произвођача Pfizer/BioNTech кроз пројекат „ЕУ за здравље“. Републички штаб је прихватио Информацију о расподјели вакцина произвођача Pfizer/BioNTech кроз пројекат „ЕУ за здравље“ и и задужио је ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске да изврши расподјелу у складу са наведеним у информацији.

Републички штаб је донио Закључак о расподјели 50.000 доза вакцине произвођача Sinopharm. Републички штаб се упознао са Информацијом о  расподјели 50.000 доза вакцине произвођача Sinopharm и задужио ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске да изврши расподјелу у складу са наведеним у информацији.

Републички штаб је донио Закључак о расподјели 25 000 доза, компоненте I Sputnik V вакцине. Републички штаб за ванредне ситуације се упознао са Информацијом о расподјели 25 000 доза, компоненте I Sputnik V вакцине и задужио ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске да изврши расподјелу у складу са наведеним у информацији.

Републички штаб је донио Закључак о расподјели вакцине произвођача Sinovac из донације Малезије.
Републички штаб за ванредне ситуације се упознао са Информацијом о расподјели вакцине произвођача Sinovac из донације Малезије и задужио ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске да изврши расподјелу у складу са наведеним у информацији.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о расподјели 9990 доза вакцине произвођача AstraZeneca, донације Републике Србије.
Републички штаб за ванредне ситуације се упознао са Информацијом о расподјели 9990 доза вакцине произвођача AstraZeneca, донације Републике Србије и задужује се ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске да изврши расподјелу у складу са наведеним у информацији.

НАПОМЕНА: Комплетан текст закључака Републичког штаба за ванредне ситуације, донесених на сједници, доступан је на порталу Владе Републике Српске у секцији „Републички штаб за ванредне ситуације – Акти", https://www.vladars.net, као и на страници Коронавирус у Српској, https://koronavirususrpskoj.com/Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.