Sign In

Премијер Вишковић разговарао са замјеником помоћника државног секретара САД-а Метјуом Палмером

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, заједно са предсједавајућим Савјета министара БиХ Зораном Тегелтијом и предсједником Владе Федерације БиХ Фадилом Новалићем, разговарао је данас, у Сарајеву, са замјеником помоћника државног секретара САД-а Метјуом Палмером.


Премијер Вишковић рекао је да је на састанку разговарано о ситуацији у БиХ, у вези са пандемијом вируса корона, те о активностима које су Влада Републике Српске, Влада Федерације БиХ и Савјет министара преузели у борби против КОВИД-а 19.


Он је рекао да су замјеника помоћника државног секретара САД-а Метјуа Палмера замолили да Сједињене Америчке Државе помогну економски опоравак БиХ и цијелог овог простора, те да се фокус стави на економска питања, а мање на политичке теме.


„Ако заиста желимо помирење у БиХ и да живимо једни поред других онда сви морамо бити економски снажни, јер само економски снажна земља и економски јак појединац, којем није угрожена егзистенција, није подложан политичким манипулацијама, или неким другим стварима“, рекао је премијер Вишковић.


Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић навео је да је било ријечи и о споразумима везаним за социо-економске реформе, који су потписани у Бијељини, у јануару, те да Република Српска у том погледу, у значајној мјери боље стоји у односу на Федерацију БиХ, будући да је један велики број мјера које су предвиђене, Српска већ спровела.


„Господина Палмера упознали смо и са нашим заједничким састанком од прије неколико дана, на којем смо се договорили да заједно наступамо према међународним финансијским институцијама, да обезбиједимо стабилност буџета, како би капацитете наших банака и наше потенцијале оставили реалном сектору“, рекао је премијер Вишковић.


Премијер Вишковић навео је да су упознали замјеника помоћника државног секретара САД-а и са писмом ММФ-у, у којем је исказана намјера да се разговара о новом аранжману за БиХ.


 „Замолили смо га као представника једне од највећих свјетских економија и највећих свјетских земаља да нам на том пољу помогне и да на неки начин искористи свој утицај или утицај своје земеље у међународним финансијским институцијама и да помогне БиХ“, рекао је премијер Вишковић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.