Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетио Болницу “Свети Врачеви” у Бијељини

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетио је данас Болницу “Свети Врачеви” у Бијељини, гдје је разговарао са руководством ове установе.

Након састанка, премијер Вишковић је рекао да је Влада Републике Српске уложила више од сто милиона КМ у здравствени систем током протеклих шест мјесеци борбе против вируса корона.

"Учинићемо све да припремимо Републику Српску и за најтежи сценарио који би, према неким процјенама, могао да дође за мјесец или два када се вирус корона помијеша са сезонским грипом и када се очекује гора епидемиолошка ситуација, због чега морамо да направимо ковид болнице у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву и Фочи", рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић након посјете Болници "Свети Врачеви", гдје је данас стигло још 10 респиратора које је обезбиједила Влада Републике Српске.

Он је нагласио да је поносан што је Република Српска од појаве пандемије вируса корона у марту обезбиједила и PCR лабораторије у Бијељини, Фочи и Добоју, које је прије тога имала само Бањалука у Институту за јавно здравство и Клиничком центру.

"Овдје је улагано и у марту, када смо радили проширење капацитета за ковид болеснике. Ниједног момента ни Болница у Бијељини нити цијели наш здравствени систем није био у позицији да било којем пацијенту каже да нема слободног кревета, респиратора или лијека", истакао је предсједник Владе Републике Српске.

Премијер је захвалио здравственим радницима Републике Српске за све што су у протеклих шест мјесеци борбе против вируса корона урадили за Републику Српску и здравље њених грађана.

"Морамо сви да будемо одговорни, то олакшава рад здравствених радника", поручио је премијер Вишковић и навео да лијечење једног ковид пацијента у здравственом систему кошта више од 2.000 КМ по дану.

"Ми данас можемо да констатујемо да имамо епидемиолошку ситуацију која је стабилна и под контролом, наш здравствени систем није преоптерећен ни затрпан, имамо довољно капацитета и средстава", навео је предсједник Владе и замолио грађане да се одговорније понашају како би се и здравственим радницима омогућио одмор, након шестомјесечног непрекидног рада, поготово у ковид одјељењима.

Премијер Радован Вишковић рекао је да има дио грађана који се и даље понаша неодговорно, те подсјетио на јучерашње измјене законских рјешења које омогућавају да се више не толерише окупљање 500 умјесто 50 људи на једном мјесту, а да се за то плати само новчана казна.

"Сада ће ићи у првој варијанти затварање на седам дана, послије тога 15 дана, а ако се оглуши, биће одузимане и радне дозволе", најавио је премијер Вишковић.

Током посјете Болници "Свети Врачеви", предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је обишао и радове на адаптацији зграда за нову ковид болницу и поликлинику.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.