Sign In

Премијер Вишковић положио вијенац на споменик погинулим борцима поводом „Дана несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске“

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић положио је данас, у Бањалуци, вијенац на споменик погинулим борцима поводом „Дана несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске“.

Премијер Вишковић је истакао да је немјерљив допринос 30.000 српских војника и цивила који су дали живот за стварање Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

"Нажалост, још нису сви нестали српски борци и цивили ексхумирани и идентификовани. То је, можда, највећи гријех свих нас у Републици Српској. Треба да учинимо све на нивоу свих институција, а прије свега заједничких институција БиХ да се то питање рјешава", рекао је предсједника Владе Републике Српске Радован Вишковић, након полагања вијенца код споменика погинулим борцима на бањалучком гробљу "Свети Пантелија".

Он је је истакао да су покољења која су остала да баштине Републику Српску обавезна да учине све да се омогући породицама да достојанствено сахране своје мртве и да знају гдје се налазе њихови гробови.

Премијер Вишковић указао је на то да се након 25 година од протеклог рата у Институту за нестала лица БиХ брише национална одредница код тражења несталих лица само да се не траже и не идентификују српске жртве рата.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изнио је податак да је прошле године само једна жртва српске националности идентификована, док је у времену када је процес тражења несталих Срба био у надлежности Републике Српске годишње у просјеку пронађено и идентификовано око 250 Срба и предато породицама.

"Као премијер Републике Српске дајем пуну подршку Републичкој организацији заробљених и погинулих бораца и несталих цивила која тражи да се Институт за нестала лица БиХ натјера да ради у складу са законом или да се трансформише и да се процес тражења несталих Срба поново врати у надлежност Републике Српске", поручио је премијер Вишковић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.