Sign In

Премијер Вишковић у посјети општини Берковићи

Објављено:

​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас, у Берковићима, са руководством ове општине.

Премијер Вишковић је изјавио да ће Влада Српске одобрити 120.000 КМ за довршетак примарне и секундарне водоводне мреже у Дабрици, чиме ће воду добити 150 домаћинстава овог краја, што је препознато као приоритет.

Он је истакао да је Влада Републике Српске у 2018. и 2019. години издвојила 120.000 КМ у ове намјене, наводећи да је урађен водозахват и базен.

Премијер Вишковић рекао је да га је начелник општине Берковићи Ненад Абрамовић упознао о ресурсима са којима ова локална заједница располаже, као што су вода, руда, боксит, камен, глина, те да му је дао одређену документацију која ће бити кориштена у контактима са потенцијалним инвеститорима.

Напоменувши да су Берковићи једна од ријетких општина која на неки начин није била до сада обухваћена средствима Владе Србије, предсједник Владе Републике Српске рекао је да ће помоћи и на том плану како би неки пројекти у Берковићима били обухваћени тим средствима.

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић је навео да је у току реализација пројекта вјетроелектране "Хргуд", те да ће у четвртак имати састанак са делегацијом њемачког инвеститора и носиоца концесије.

,,Према мојим информацијама од `Електропривреде Републике Српске` и ресорног министарства тај посао иде својим током и очекујемо да већ у идућој години крену први припремни радови. Негдје у 2023. години можемо очекивати да та вјетроелектрана буде на мрежи", поручио је премијер Вишковић и додао да су очекивани приходи од ове електране од 600.000 до 700.000 КМ.

,,То ће сигурно побољшати квалитет живота у овој локалној заједници и допринијети да људи овдје остану и заснивају породице", рекао је Вишковић.

Начелник општине Берковићи Ненад Абрамовић рекао је да је част и задовољство да су угостили премијера Српске и захвалио му за данашњу посјету.

,,Ово је први премијер послије дуго времена који борави у радној посјети општини Берковићи и први од званичника Републике Српске који борави у Берковићима послије осам година", истакао је Абрамовић.

Он је рекао да су премијера упознали о привредној, економској и социјалној ситуацији у општини Берковићи. 

Абрамовић је навео да је разговарано о изградњи вјеторелектране "Хргуд", око које ће се у будућности базирати цјелокупни развој ове општине.

,,Добили смо увјеравања да ће та вјетроелектрана бити на мрежи 2022. или 2023. године, што је за нас прихватљиво вријеме. Послије изградње тог капиталног пројекта много ће лакше бити планирати и водити укупан развој Берковића у неком наредном периоду", рекао је Абрамовић.​

Он је навео да су од премијера Српске затражили да у овој години Влада Републике Српске финансира или суфинансира неки од пројеката које ће кандидовати општина Берковићи.

,,Мислим да смо се усагласили да је први приоритет водовод у Дабрици. Општина Берковићи ће у овој години 800.000 КМ уложити за развој путне инфраструктуре и неке друге објекте, спортске дворане", рекао је Абрамовић.​

Он је истакао да су разговарали и о изградњи пута Берковићи-Невесиње, те да је премијер изнио увјерење да ће се ићи са реализацијом тог пројекта значајног за Берковиће и да ће у овој години бити расписан тендер за извођење радова.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.