Sign In

Одржан састанак највиших званичника Републике Српске поводом епидемиолошке ситуације

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић разговарали су данас у Бањалуци о епидемиолошкој ситуацији у Републици Срспкој, у вези с појавом вируса корона.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће Републички штаб за ванредне ситуације ограничити количину основних животних намирница које се могу купити.

,,Не треба да се праве кућне залихе, гомила роба и прави несташица", рекао је предсједник Владе Вишковић.

Премијер Вишковић је појаснио да се ограничење односи на робу широке потрошње, односно основне животне намирнице и дефинишу шта један купац може да купи током једне куповине.

,,Стручни тимови ће одредити о којим количинама се ради", истакао је предсједник Владе Вишковић.

Владе Српске и Србије заједнички ће,како је рекао премијер Вишковић, покренути набавку већих количина основних животних намирница.

,,У овом моменту у Републици Српској имамо довољне количине основних животних намирница, али ићи ћемо у набавку већих количина", поручио је предсједник Владе Радован Вишковић.

Премијер је појаснио да ће трговци добити наредбу, а да ће инспектори контролисати да ли се поштује и бити санкционисани ако дозволе купцима да узму већу количину од предвиђене.

Предсједник Владе је најавио и мјеру да ће ономе ко прекрши мјере кућне самоилозације бити објављени лични подаци и да ће бити смјештен у шаторски карантин.

"Таква лица више неће бити третирана у кућној самоизолацији. Не можемо дозволити да неодговорни појединци својим понашањем угрожавају грађане који се понашају у складу са препорукама", рекао је премијер Вишковић.

Према његовим ријечима, од вечерас ће бити ригорозно провођене и мјере које се односе на ограничење кретања за лица старија од 65 година и свих грађана у периоду од 20.00 до 5.00 часова.

"Они који се не буду придржавали тих мјера сносиће санкције. Биће примјењиване и одредбе Кривичног законика којим су предвиђене казне и до двије године затвора за оне који буду прекршили наше мјере", додао је премијер Вишковић.

Данас ће у Републици Српској, како је навео, бити укинут међуградски превоз.

Предсједник Владе је нагласио да ће се обратити Оружаним снагама са којима смјештајним капацитетима располажу у Српској да се могу припремити за прихват, ако буде потребе.

"Ако ситуација у вези са вирусом корона буде ишла узлазном путањом морамо широм Српске имати спремне капацитете за смјештај грађана. И локалним заједницама ће бити наређено да на својој територији припреме смјештајне капацитете за карантин у који ће ићи они који долазе из иностранства и који не буду поштовали одлуку о кућној самоизолацији", појаснио је премијер Вишковић.

Предсједник Владе је најавио да ће од Савјета министара затражити да буде забрањен улазак страним држављанима у БиХ по угледу на остале земље у окружењу.

"Свим нашим мјерама покушавамо да ширење вируса корона ставимо под контролу. Једини начин како можемо да направимо помаке јесте да смањимо контакте и пренос вируса са једне особе на другу", рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.