Sign In

Министар Душко Милуновић: Најнижа плата не садржи елементе дневнице, топли оброк и превоз

Објављено:

​Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић одржао је данас, у Бањалуци, конференцију за новинаре, с намјером да одговори на недоумице које су се у претходним данима појавиле у јавности и појединим медијима у вези са обрачуном најниже плате у Републици Српској.

Министар Милуновић нагласио је да нису тачне информације да су у износу најниже плате садржане дневнице, топли оброк и превоз.

„Најнижа плата је 520 КМ и она не садржи те елементе као што су објавили поједини медији. Нико није преварен од стране Владе Републике Српске. Сматрам да је то био злонамјеран покушај дискредитације напора Владе Републике Српске да побољша положај социјално најугроженијих радника са најнижим примањима”, рекао је министар Милуновић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите подсјетио је да је до 2016. године најнижа плата у Републици Српској била уређена општим колективним уговором. Од 2016. године, на основу Закона о раду, Влада на почетку сваке године доноси одлука о најнижој плати за наредну годину, на односу приједлога Економско-социјалног савјета.

„У протеклом периоду се на потпуно исти начин утврђивала најнижа плата и њен садржај је био исти и када је она износила 370 КМ и 450 КМ и 520КМ“, истакао је министар рада.

Министар Милуновић напоменуо је да је најнижа плата у протеклој години била већа него у Федерацији БиХ, Сјеверној Македонији и Бугарској, те да је била у истој вриједности као у Србији.

„Србија је утврдила најнижу плату крајем трећег квартала прошле године и она износи 500 КМ, а у Републици Српској она износи 520 КМ”, рекао је министар Милуновић.

Министар рада рекао је да ће предузети мјере против сарадника у министарству уколико се утврди да су погрешно протумачили или обманули јавност о садржају најниже плате. 

„Желим да се извиним уколико је неко од мојих сарадника дао тумачење да су наведени елементи били саставни дијелови најниже плате. Уколико ми неко пружи доказе да је неко од мојих сарадника на неки начин погрешно протумачио или обмануо јавност да у садржају најниже плате улазе превоз, топли оброк и дневнице, молим да ми те доказе достави, а ја ћу против таквог запосленог предузети мјере у складу са законом“, поручио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.