Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић: Резултати анализе показали су да се у Универзитетском клиничком центру Републике Српске користи чист кисеоник

Објављено:

Резултати анализе показали су да се у Универзитетском клиничком центру /УKЦ/ Републике Српске користи чист кисеоник.

"Узорак који је узет у УKЦ-у показао је да је чистоћа кисеоника 99,90 на једној локацији, а на другој 99,92, што значи пуно боље него што је и законом прописано за лијек", рекао је на конференцији за новинаре у Административном центру Владе Српске у Бањалуци предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

Предсједник Владе је додао да је према налазу у болници "Др Младен Стојановић" у Приједору кисеоник чистоће 99,96.

Према томе, како је рекао предсједник Владе Радован Вишковић, такозвана афера са кисеоником, која је наметнута, није постојала, нити постоји.
Узорковање је обављено у УKЦ-у, на основу закључка Владе Републике Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да све што је у Републици Српској спиновано о такозваној афери кисеоник након резултата анализа узорака пада у воду.

Предсједник Владе истакао је да ће Влада припремити кривичне пријаве против свих оних који су узроковали штету због ове приче.

"Ово је злочин против здравља људи. Уношење панике је кажњиво и Законом о заштити здравља", рекао је предсједник Владе Радован Вишковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Предсједник Владе рекао је да ће Влада искористити сва законска рјешења и против свих који су уносили лажи и клевете биће поднесене кривичне пријаве и захтјеви за надокнаду штете здравственом систему, грађанима и Републици Српској.

"Такозвана афера кисеоник, која је наметнута, нити је постојала нити постоји, што дају резултати референте установе“, рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је Агенција за лијекове БиХ одговорна за квалитет лијекова који се нађу на тржишту БиХ и Српске, али та агенција не ради свој посао и свој нерад и неодговорност покушава пребацити на некога другог.

Предсједник Владе Радован Вишковић је упитао зашто анализу кисеоника није урадила Агенција за лијекове кад је дошла до сазнања да наводно неквалификовани испоручиоци испоручују индустријски кисеоник, који има чистоћу мању од 99,5 па до 80 одсто.

"Зашто не радите свој посао? Радите свој посао", рекао је предсједник Владе Вишковић.

Овдје се, додао је он, показује да су пацијенти у Републици Српској, који су имали потребу за тим, користили медицински кисеоник чистоће преко 99,9 одсто, али да су власти у Републици Српској, на срамоту појединаца и неких медија, називане злочинцима, тровачима, као да је ово период Другог свјетског рата, Градине, Јасеновца.

Предсједник Владе Републике Српске је рекао да је наложено свим болницама у Српској да у наредних дан-два путем референтне установе изврше анализу кисеоника и да то путем ресорног министарства подијеле са јавношћу Републике Српске.

"Зашто Агенција пребацује своју одговорност на директоре здравствених установа, на Владу, министре и Републику Српску? Овим се још једном показује да је БиХ само оптерећење Републици Српској. Дозволите ми да направим Агенцију за лијекове Републике Српске и проблем ће бити ријешен у току дана", рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.

Предсједник Владе је истакао да је оног момента кад је добио резултате анализе узорка кисеоника одржао конференцију за медије и обавијестио грађане Републике Српске.

Предсједник Владе Републике Српске је рекао да очекује да у току дана министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевећ прогласи неуставним правилник Агенције за лијекове из 2018. године и да га стави ван снаге.

"Имају рок да то ураде у току дана", рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.

Предсједник Владе је истакао да је раније послат допис Гудељевићој са упитом зашто правилник Агенције за лијекове није ставила ван снаге јер је неуставан и ресорни минстар никада није дао сагласност на њега.

"Према закону, Министарство цивилних послова даје сагласност на правилнике које доноси Агенција, која је донијела спорни неуставни правилник 2018. године. Републички секретаријат за законодавство је још тада упутио допис због неуставности правилника, јер не може нижи и орган са једног нивоа власти прописивати обавезу другом нивоу власти", рекао је предсједник Владе и напоменуо да спорни Правилник чак нису донијели ни у редовној процедури, него је то учинио тзв. Стручни савјет.

Предсједник Владе Радован Вишковић је указао да је фирма "Месер" добила дозволу, са којим се сада фаворизује на тржиштву БиХ, у марту ове године, те упитао директора Агенције Александра Золака и стручњаке у тој агенцији шта је онда било до марта.

"Јесте ли ви за то одговорни /Агенција/, јесте ли ви требали да то контролиште или Влада, ресорни министар или премијер. Овдје је класична замјена теза. Не радите свој посао. Немате лабораторију. Нисте радили узорке. Прихватате сертификате произвођача, а зашто онда не прихватите сертификат који је доставила компанија `ТГТ техногас` Лакташи од италијанског `Сола` у којем стоји да је кисеоник који се испоручивао УKЦ-у чистоће 99,5 одсто. Зашто правите различите аршине?

Чиме сте ви доказали да је здравствени сyстем Републике Српске користио тзв. индустријски кисеоник? Зашто нисте сами узели узорке и урадили у референтним лабораторијама? Шта вам је циљ? Паника, лажна афера, прозивање људи који чине све да здравствени систем функционише у пуном капацитету и да пацијенти имају кисеоник", рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.

Предсједник Владе Радован Вишковић је подсјетио и да је из Управе за индиректно опорезивање БиХ речено да има само један тарифни број за увоз кисеоника у БиХ и да нема медицинског, индустријског или неког трећег.

Предсједник Владе је рекао да ће власти у Републици Српској у наредним данима дјеловати и урадити све да буду обезбијеђене довољне количине кисеоника здравственим установама и да ће Република Српска имати довољне количине кисеоника чистоће која одговара медицинском кисеонику.

"И даље спинујете и лажете грађане Републике Српске у смислу да се производи кисеоник у жељезарама итд. Морате познавати основне постулате технике и науке да видите да су сви производни капацитети управо сконцентрисани око таквих произвођачких капацитета како што су жељезаре", рекао је предсједник Вишковић.

Предсједник Владе је нагласио да се кисеоник производи у комплексима жељезара, у Јасеницама у Словенији, у Сиску у Хрватској, Зеници у БиХ и Смедереву у Србији. "Сол група" је власник кисикане у Сиску и Јасеницама, а "Месер" је власник у Зеници и Смедереву.

Предсједник Владе је навео да једини који према спорном правилнику Агенције за лијекове БиХ има такозвану дозволу је фирма "Месер", која у жељезари Зеница ради ту производњу.

Предсједник Владе је истакао да не жели да буде талац компаније "Месер" која има монопол, јер су јој се обратили из Републике Српске у писаном форми са упитом да ли она има капацитете да може снабдијевати медицинским кисеоником и здравствене установе у Републици Српској, али да су из те компаније усмено одговорили да немају.

Предсједник Владе Вишковић је истакао да не може бити направљен ни интервентни увоз јер нема ниједна веледрогерија која у овом моменту има одобрење за продају медицинског кисеоника.

"Очекивали сте да Република Српска остане без кисеоника и тиме да се угрози здравље пацијената. Нећете то добити и нећемо вам то омогућити", рекао је предсједник Владе Вишковић.

Предсједник Владе је на крају упутио, како је рекао, људско извињење породицама 12 родитеља беба које су 1992. године изгубиле животе у Бањалуци управо због кисеоника и упитао да ли је неко хтио да направи случај као тај 1992. године.

"Нећете нам то направити 2021. године! Учинићу све као човјек да се са овом лажном такозваном афером, која се овим и дефинитивно раскринкава, борим. Имамо информације и да се сличне афере планирају произвести у значајном броју у Републици Српској. Борићемо се доказима. Они који не вјерују, нека сами узоркују, нађу лабораторије. Позивам да то учини и Агенција за лијекове, која би према законима треба да узоркује сваку испоруку. Не раде свој посао", рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.

Kонференцији је присуствовао и министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.