Sign In

Састанак делегација Републике Српске и Србије

Објављено:

У Административном центру Владе Републике Српске, у Бањалуци, данас је одржан састанак делегација Републике Српске и Србије.

Делагацију Републике Српске предводили су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, а делегацију Србије предсједник Србије Александар Вучић.

Састанку је присуствовао и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и министри у владама Републике Српске и Србије.

Након састанка, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да се радује заједничким пројектима Српске и Србије којима ће се омогућити већа стабилности и боља будућност за све грађане, те истакла да је један од њих и изградња мањег аеродрома на територији Херцеговине.

Предсједница Цвијановић захвалила је предсједнику Србије Александру Вучићу и делегацији те земље за данашњу значајну посјету Бањалуци, наводећи да је то била прилика да се разговара о важним политичким, економским и финансијским темама о великим инфраструктурним пројектима и плановима за будућност, на који начин Српска може да се ослони на Србију.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик нагласио је да данашња посјета предсједника Србије Александра Вучића подиже заједничку сарадњу Републике Српске и Србије на виши ниво.

"Поред инфраструктурних пројеката, договорили смо се да у неколико наредних мјесеци говоримо о измјени Закона заштите ћирилице, како у Србији, тако и у Републици Српској. То је природно и наше суверено право, да заштититимо своје писмо", поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик,

Предсједник Србије Александар Вучић је рекао да ће Србија пружити значајну подршку при изградњи аутопута од границе Србије до Бијељине од 17 километара , и да тај пројекат кошта око 140 милиона евра, а да је Србија спремна да уложи 100 милиона евра у овај аутопут.

Он је истакао да је делегација Србије изашла са идејом о заинтересованости да се изгради аеродром у Херцеговини.

"Имали смо неколико тема данас. Изашли смо са идејом о заинтересованости Владе Србије да изградимо аеродром у Херцеговини, да изградимо и управљамо 35 година њиме. Нема ту профита, али има стратешки значај. Много је времена потребно до Требиња, који је један од наљепших српских градова, и зато желимо да га повежемо на прави начин, рекао је предсједник Вучић, те је најавио и помоћ Србије у обнови Студентског центра у Бањалуци.

"У питању је Павиљон 3 Студентског центра у Бањалуци. Обавезали смо се да уложимо милион евра у његову адаптацију", додао је предсједник Србије Александар Вучић.

Предсједник Србије Александар Вучић посјетио је и мјесто изградње српско-руског храма и духовно-културног центра, гдје га је дочекао Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем.

Делегација Србије допутовала је јутрос у Бањалуку, гдје је испред Универзитетског клиничког центра уручена донација Србије од 15 санитетских возила за слабије развијене општине у Републици Српској.

Уручењу донације присуствовали су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, те шеф Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић.

У делегацији Србије су и министар одбране Србије Александар Вулин, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и министар здравља Златибор Лончар.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.