Sign In

Одржан састанак са представницима Удружења послодаваца туризма и угоститељства "Хорека" и Секције фризера и козметичара при Занатско-предузетничкој комори Републике Српске

Објављено:

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик одржали су данас, у Бањалуци, састанак са Удружењем послодаваца угоститељства и туризма Хорека и Секцијом фризера и козметичара Занатско – предузетничке коморе.

Након састанака, предсједник Владе Радован Вишковић рекао је да ће радницима којима је онемогућен рад због превентивних мјера спречавања ширења вируса корона бити исплаћени порези и доприноси.

"Састанак је био квалитетан, а у петак, 26. марта, имаћемо састанке и са министром трговине и туризма Сузаном Гашић и министром финансија Зором Видовић на којима ћемо наставити разговаре", рекао је предсједник Владе Републике Српске.

Он је истакао да ће се размислити да фризерима и козметичким салонима након истека посљедњих мјера буде омогућен рад. 

Предсједник Владе Републике Српске је истакао да су донесене мјере биле изнуђене, а не нечији хир или жеља. 

Он је рекао да епидемиолошка ситуација, током које је само у протекла 24 часа преминуло 23 људи и 534 заражено, не даје за право да се не предузимају никакве мјере, те да уведене мјере нису популарне и да је Српска посљедња у региону која је донијела такву врсту мјера. 

Предсједник Владе је нагласио да велики број привредника из сектора угоститељства има проблема са порезима и доприносима из прошле године и да не могу добити пореске пријаве како би приступили банкама или другим финансијским институцијама ради обезбјеђивања финансијских средстава за неометан наставак рада. 

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је навео да ће за репрограме пореза и доприноса из прошле године сваки од тих привредних субјеката морати појединачно да поднесе пријаву Пореској управи на разматрање и да, уз сагласност Владе Српске, добију одобрење за репрограм тих обавеза како би добили увјерење са којим ће имати приступа Гарантном фонду и његовим средствима. 

Он сматра да је требало бити мало више комуникације на релацији ресорних министарства и удружења тих привредника. 

Предсједник Владе је рекао да су козметичари и фризери истакли да они нису бранша која угрожава здравље људи, да се придржавају свих епидемиолошких мјера и да прихватају једног по једног корисника услуга у своје салоне.

Такође, предсједник Владе Радован Вишковић је додао да је на састанку констатовано да је Република Српска и у овој бранши имала неколико процената либералније мјере у односу на окружење и регију. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.