Sign In

Договорена заједничка промоција потенцијала Републике Српске и Војводине на сајмовима у иностранству

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Бањалуци са предсједником Покрајинске владе Војводине Игором Мировићем.


Предсједник Владе изјавио је на конференцији за новинаре, након састанка, да је помоћ Покрајинске владе Војводине која ће данас бити уручена грађанима Костајнице у грађевинском материјалу вриједном 100.000 евра доказ да је ова покрајина искрен пријатељ на којег се Српска може ослонити у кризним ситуацијама.


Предсједник Владе Радован Вишковић истакао је значај ове подршке, те захвалио на помоћи која ће добро доћи угроженим породицама за санацију посљедица разорног земљотреса који је задесио ову општину.


Навео је да је предсједник Покрајинске владе Мировић изразио спремност да Војводина помогне грађанима Републике Српске и на друге начине, уколико буде потребе.


Предсједник Владе Републике Српске је рекао да је на састанку било ријечи о интензивирању сарадње када је ријеч о аплицирању приступним фондовима ЕУ, те да институције Републике Српске треба да искористе искуства Владе Војводине на том пољу.


"Прије свега, ријеч је о прекограничној сарадњи и повлачењу средстава из ЕУ фондова у вези са прекограничном сарадњом, а значајна је и сарадња у области високог образовања, здравства, спорта, културе и свих других области", рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.


Подсјетио је да је прије годину дана, захваљујући Мировићу, дошло до повезивања привредних комора Српске и Војводине са крајњим циљем да се привредницима из Српске омогући да са привредницима из Војводине учествују на сајмовима у Србији, али и широм Европе.


"На тим сајмовима представници Привредне коморе Војводине имају изузетно велико присуство. Желимо да искористимо и ту прилику да и наше фирме из Српске могу да се, уз мање трошкове и релативно повољније, појаве на међународним сајмовима", рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.


Додао је да је са Мировићем разговарао и о сарадњи у области информационих технологија, те начинима да се искористе драгоцјена искуства Војводине у тој области.


"Наше ресорно министарство ће искористити ресурсе Војводине и Новог Сада, као једног од највећих ИТ центара у Србији, али и у региону, да би Бањалука и друге локалне заједнице направиле бум у том дијелу привредног развоја", рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.


Према његовим ријечима, разговарано је и о пословним зонама у пограничном појасу Републике Српске са Србијом, те како да се у наредном периоду понуде услови једне и друге стране за евентуалне заинтересоване улагаче.


Предсједник Владе Аутономне покрајине Војводине Игор Мировић рекао је да је на данашњем састанку договорена заједничка промоција туристичких капацитета и потенцијала Српске и Војводине на сајмовима у иностранству.

Мировић је подсјетио да је Војводина кроз добру организацију промоције својих потенцијала успјела да доведе једну од највећих јапанских компанија у Нови Сад и инвестицију од 750 милиона евра.


"То значи да треба бити упоран и што боље се организовати и вјерујем да ћемо сада у томе имати Српску као партнера", рекао је Мировић.


Он је навео и да је Војводина спремна да Костајници и Српској, осим помоћи у грађевинском материјалу, која ће данас бити уручена грађанима те општине, помогне и на друге начине.


"Тиме на дјелу показујемо братство, солидарност, заједништво, те да нам је стало до народа Српске, као и да наша заједничка политика треба да буде усмјерена на корист обичних људи", рекао је Мировић.


Он је подсјетио да је у протекле четири године интензивирана сарадња Српске и Војводине.


"Осјећали смо потребу, али имали и обавезу, да једни другима помогнемо, у оним друштвеним и животним сферама, гдје је то могуће", рекао је Мировић.


Он је напоменуо да је Војводина један од најразвијенијих српских крајева, те да у њој живи и велики број људи из Српске, али и из других српских области.


"То је уједно и веза, али и обавеза да радимо на заједништву и повезивању наших институција у свим областима", рекао је Мировић.


Он је додао да је циљ да, нарочито у области привреде, Српска и Војводина буду продуктивније.


"Почели смо сарадњу привредних комора, коју је нажалост пандемија вируса корона мало успорила, са циљем да се створи бољи привредни амбијент, али и привредницима омогући да уговарају нове послове и подижу своје капацитете", рекао је Мировић.


Он је изразио задовољство што је имао прилику да се на кратко састане и са српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.