Sign In

Премијер Вишковић разговарао са предсједавајућим Савјета министара БиХ Зораном Тегелтијом и предсједником Владе Федерације БиХ Фадилом Новалићем

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас, у згради заједничких институција у Сарајаву, са предсједавајућим Савјета министара БиХ Зораном Тегелтијом и предсједником Владе Федерације БиХ Фадилом Новалићем.


Премијер Вишковић поручио је након састанка да све институције у БиХ морају да наставе да раде и у условима епидемије вируса корона и да траже најбоља рјешења за све грађане.


"Ми заједно све те ствари радимо у ходу и имамо коректну сарадњу међу ресорним министарствима. Наш задатак данас био је да ускладимо дјеловање и на унутрашњем и спољном плану. Један од тих циљева јесте изградња ауто-пута на Коридору `Пет це` и да са тим изађемо пред стране инвеститоре. Рачунамо и на пројекте у жељезничком саобраћају и већ смо формирали заједничке радне групе и тимове", истакао је премијер Вишковић.


Он је најавио нове преговоре институција на свим нивоима власти у БиХ са ММФ-ом, при чему се рачуна на повољне услове кредитирања.


Премијер Вишковић је рекао да је данас на састанку усаглашен став да финансијски потенцијале које имају банке у БиХ треба сачувати за привреду, а да средства за инвестиције и пројекте треба тражити од страних финансијера.


"Са предсједавајућим Савјета министара Тегелтијом усагласили смо да у оваквом саставу као данас разговарамо и са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером и саопштимо му шта су приоритети БиХ", истакао је предсједник Владе Републике Српске.


Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да је на данашњем састанку усаглашено да се границе БиХ отворе за све стране држављане који до сада нису могли ући у земљу, под условом да имају негативан тест на вирус корона који није старији од 48 часова.


„На тај начин БиХ је створила једнаке услове за све државе у свијету, изузев наших непосредних сусједа, који и даље имају повлаштен положај када је ријеч о уласку у БиХ“ рекао је предсједавајући Тегелтија.


Он је додао да ће владе ентитета са својим здравственим секторима ове одлуке потврдити на својим сједницама.


„Након тога ћемо и ми на Савјету министара формално усвојити ову одлуку. То ће бити у веома кратком временском периоду“, истакао је Тегелтија.


Предсједавајући Савјета министара је додао да су најважнија питања у разговору са премијерима Српске и ФБиХ била како покренути нови инвестиоциони циклус, како помоћи и растеретити привреду, однос са међународном финансијским институцијама, као и инвестиоциони циклус у Електропреносу БиХ, у којем објективно има финансијских средстава, али постоји застој у реализацији.


Тегелтија је рекао да је на данашњем састанку договорено да ће Савјет министара заједно са владама Републике Српске и ФБиХ у наредних 15, а најдуже 20 дана припремити програм који ће садржавати нови инвестиоциони циклус и програм растерећења привреде за период 2021-2022. година, као и програм заштите домаће привреде који ће обухватити исти временски период.


„У другој половини септембра, на оваквом састанку, ми ћемо припремити те програме и представити их јавности. Све то ће бити уграђено у програм економских реформи у БиХ за период 2021-2023. година“, навео је Тегелтија.


Када је ријеч о разговорима са међународним финансијским институцијама, Тегелтија је рекао да су учесници данашњег састанка изразили захвалност свима који су имали разумијевања у тренутку пандемије и доста брзо реаговали на захтјеве из БиХ, те да је донесена одлука да се отвори процес преговора са Међународним монетарним фондом, који је био блокиран превасходно због панедмије.


„Очекујемо да мисија ММФ-а у октобру буде у БиХ. Сматрамо да нам је послије тога довољно два мјесеца да усагласимо нови аранжман са ММФ-ом, који је дуже вријеме блокиран“, рекао је Тегелтија.


Предсједавајући Савјета министара је додао да ће та средства служити да би се, превасходно, елеминисале посљедице вируса корона, али и покренули нови инвестиоциони циклуси.


„Такође, очекујемо да се убрзо заврше разговори са Европском комисијом у вези са макрофинансијском помоћи планираном за ову годину, с тим што ћемо тражити од Европске комисије да та помоћ не буде везана само за једну годину, већ да буде предвиђена у наредних пет до шест година по сличном принципу како је то обезбијеђено за све земље чланице ЕУ“, рекао је Тегелтија.


Он је додао да би тај износ средстава, који би био одобрен за БиХ, био одличан за финансијску стабилност у БиХ, али и за покретање новог инвестиционог циклуса.


Што се тиче питања формирања радних група које је предложио предсједавајући Савјета министара са циљем усаглашавања рјешења за која су привредници исказали интерес, Тегелтија је рекао да ће то бити завршено у наредних неколико дана.


„Оно што је важно што се тиче данашњег састанка је да грађани разумију да се заједнички боримо против проблема, али исто тако да идемо са јединственим ставом према међународним финансијским институцијама и свима другима с којима сарађујемо“ рекао је предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија.


Он је оцијенио да су ентитети веома добро реаговали у санирању посљедица епидемије вируса корона на привреду и губитак радних мјеста.


"Институције БиХ свакако ће помоћи привредним субјектима да што лакше преброде посљедице епидемије", рекао је предсједавајући Тегелтија.


Предсједник Владе Федерације БиХ Фадил Новалић је изразио задовољство што је на данашњем састанку договорена стратегија превладавања кризе изазване епидемијом вируса корона уз помоћ буџетима и подршке привредним активностима, укључујући у и побољшање пословног амбијента и повећање јавне потрошње.


Он је додао да је потребно олакшати услове рада и привређивања у новонасталој ситуацији.


Према његовим ријечима, акценат подршке биће на туризму, саобраћају и помоћ аеродромима.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.