Sign In

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић састао се са представницима Савеза синдиката Републике Српске

Објављено:

​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић састао се данас, у Бањалуци, са представницима Савеза синдиката Републике Српске.

Након састанка, премијер Вишковић изјавио је да ће за период од марта до краја маја реалном сектору у оквиру плата и доприноса бити дозначено више од 120 милиона КМ.

"У наредних пар дана ми ћемо на неки начин обештетити и помоћи привредне субјекте чији радници неће моћи да примају плату, а према процјени ријеч је око 6.000 привредних субјеката са око 33.000 до 34.000 радника за које ћемо исплатити ту врсту помоћи", рекао је премијер Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске је нагласио да су сва та средства у складу са могућностима Републике Српске и представљају оно што Српска у овом моменту "може да одвоји", те је додао да је у протекла три мјесеца пандемије, уз лица која су остала без посла, било и више од три хиљаде новозапослених радника.

Премијер Вишковић навео је примјер да је током та три мјесеца у Федерацији БиХ више од 30.000 лица остало без посла, те да се у том ентитету у посљедњих 15 дана до 20 дана тај број смањио за неких 9.000.

Он је истакао да неке мјере које је реализовала Република Српска у протеклом периоду пандемије није примјењивао нико у окружењу.

"Све што смо радили у марту, априлу и мају, што ћемо радити и у јуну за одређене привредне субјекте, за неке и до краја године, како ћемо помагати, процјењиваћемо у датом моменту, према датим привредним субјектима и околностима у којима се нађу", нагласио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Он је рекао да је сарадња Владе и Савеза синдиката Републике Српске коректна и да је знатан дио мјера реализован у договору, без дисонантних тонова.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да су мјере које је доносила Влада Републике Српске у сарадњи са синдикатом резултирале тиме да није било масовног отпуштања радника, наводећи да је закључно са 10. јуном без посла остао 5.861 радник, од којих је њих 2.656 имало уговор на одређено.

Она је навела и да је технолошким вишком проглашено 1.978 радника, те додала да су накнаду добили онако како је дефинисано законом.

"Ако има још послодаваца чији су радници имали право на исплату плате од 520 КМ у бруто износу, позивамо их да доставе потребну документацију. Говорили смо и о измјени законских прописа ради боље заштите на раду", рекла је Мишићева и напоменула да је послодавац дужан да обезбиједи заштитне маске, које сви радници морају носити у затвореном простору, као и прописану дистанцу међу радницима.

Мишићева је најавила да ће у наредном периоду услиједити разговори представника гранских синдиката са ресорним министарствима ради проналажења рјешења, посебно за одређене гране које су врло тешко погођене епидемијом, као што су угоститељство, хотелијерство, превоз.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.