Sign In

Вакциниши се

Објављено:

​У Републику Српску је јуче стигао велики контингент од скоро 300.000 вакцина, највећа појединачна испорука вакцина у Републику Српску до сада, а којом ће почети масовна вакцинација становништва против корона вируса, како би наредне мјесеце дочекали спремни уколико би дошло до погоршања епидемиолошке ситуације или неког новог таласа корона вируса о којем се све више прича, а који би нас могао задесити на јесен.

Заједно са бројем вакцина које Република Српска већ има на стању, и које су до сада искориштене, долази се до бројке од око пола милиона вакцина, којима би се могло вакцинисати око 60 одсто становништва Републике Српске и на тај начин направити велики искорак у борби против овог вируса, који је однио стотине живота код нас.

Сад, када имамо вакцине, а имаћемо их још и биће их за све грађане Републике Српске, вријеме је да покажемо колико смо сви одговорни и да се сви јавимо у надлежне здравствене установе и да се вакцинишемо и на тај начин сачувамо и своје и здравље других око нас. Јер, част маскама, дистанци, ограничењима, рукавицама, забранама, али заиста не постоји ефикаснији механизам заштите од корона вируса него што је то вакцинација неком од доступних вакцина. Ако је Влада Републике Српске показала толику одговорност и набавила значајне количине вакцина, морамо и ми сви, зарад нашег и здравља људи око нас, да покажемо одговорност и да се одазовемо апелу здравствених установа и да се вакцинишемо. Како би се што више убрзао процес вакцинације и како би био обухваћен што већи број становника, одлучено је да се вакцинација одвија у двије смјене, на више локација и то без заказивања.

Дакле, наше је да се сутра ујутро пробудимо, донесемо одлуку, одемо у први најближи вакцинални пункт и изаберемо вакцину којом желимо да се вакцинишемо. Сви морамо схватити да је вакцинација једини излаз из тешке епидемиолошке ситуације у којој се нашао цијели свијет. Такође, морамо рашчистити са собом и одбацити све теорије завјера које се сервирају народу о штетности вакцина, чији је циљ само да пандемија дуже траје. С тим у вези, треба размислити о једној ствари, а то је – да ли неко од нас провјерава састав и нуспојаве било које вакцине коју до 18. године живота примају наша ђеца.


Не, не провјерава нико, јер сви вјерујемо у здравствени систем, што треба да учинимо и овога пута и примимо вакцину којом ћемо бити заштићени од вируса корона. Поред тога, морамо схватити да ће вакцинисање против корона вируса бити уобичајена ствар, јер је вирус присутан, као што је данас уобичајена ствар вакцинација против морбила, туберкулозе, рубеоле и других. Јер, и вакцинација против тих болести је започета након великих пандемија и велике смртности становништва у прошлости, тако да је то данас рутинска ствар на коју смо навикнути и која је већ деценијама у календарима обавезне вакцинације.

Наиме, епидемиолошка ситуација у Републици Српској је у посљедње вријеме доста повољнија, љетни је период, укинута је већина мјера и ограничења за ублажавање посљедица корона вируса, али то никако не смије да нас завара, јер постоји реална могућност да би са почетком јесени могло доћи до четвртог таласа епидемије, уз појаву неких нових сојева вируса корона, који су знатно смртоноснији.

Зато се не смијемо опуштати, већ се одазвати у пунктове за вакцинацију и вакцинацијом показати одговорност према себи и људима у свом окружењу. Вакцина заиста нема алтернативу у борби против ширења корона вируса и на нама свима је да сада одлучимо да ли вакцинацијом желимо да спријечимо ширење вируса или да избјегавањем вакцинације утичемо на ширење вируса међу народом. А подаци о броју вакцинисаних до сада говоре да је око 195.000 људи у РС вакцинисано првом дозом вакцине против корона вируса, док је њих око 105.000 вакцинисано другом дозом вакцине, што је ипак недовољан број, ако се има у виду да Српска располаже са задовољавајућим количинама вакцина и да вакцинација траје већ дужи период.

И то је јасан показатељ да је крајње вријеме да започне процес масовне вакцинације, како би наредне мјесеце дочекали што спремнији у борби против ширења вируса корона. Јер, уколико сада не будемо одговорни, у случају наглог ширења вируса кроз нови талас и кроз нове смртоносније сојеве, биће касно за било какву реакцију. Буди одговоран, вакциниши се.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.