Sign In

Влада Републике Српске одржала 97. сједницу

Објављено:

​Влада Републике Српске одржала је данас, у Бањалуци, 97. сједницу.


Министарка финансија Зора Видовић изјавила је, на конференцији за новинаре,  да је Влада на данашњој сједници утврдила Приједлог другог ребаланса буџета за ову годину, у износу од 3,636 милијарди КМ, који је од првог ребаланса већи за 23 милиона КМ.


„Није уобичајено да се раде два ребаланса буџета, али смо због посљедица које је изазвала пандемија вируса корона ово морали да урадимо“ рекла је министарка Видовић.


Она је навела да ће дефицит буџета износити 394 милиона КМ и смањен је за 18,5 милиона КМ у односу на дефицит који је био предвиђен првим ребалансом буџета, усвојеним у мају.


„Уштедјели смо смањењем отплате обавеза, отплата камата и трошкова, затим смањењем плата за 1,24 милиона КМ, те материјалних трошкова, а укупна уштеда износи 13.340.000 КМ. Важно је што смо задржали веће буџетске приходе у односу на расходе, те можемо рећи да се буџет налази у доброј кондицији. Посљедњи пут је 2004. године било да су текући расходи већи од прихода“, рекла је министарка Видовић.


Она је додала да је раст прихода у односу на први ребаланс буџета 47,5 милиона КМ.


Министарка Видовић је истакла да ће буџет Републике Српске до краја ове године бити ликвидан и измирене предвиђене обавезе, укључујући исплате пензија, социјалних давања, те борачких додатака.


„У идућој години планирамо да обезбиједимо ликвидност буџета, плате ће остати на овогодишњем нивоу, а пензије повишене од 3,5 до четири одсто“, навела је Видовић и подсјетила да ће задужење Српске у овој години бити мање за 24,2 милиона КМ.


Она је потврдила да је стање у буџету Српске стабилно, да су приходи и даље виши од расхода, али да је Влада очекивала да пандемија вируса корона бити блажа у четвртом кварталу ове године.


Према њеним ријечима, наставак пандемије и даље изазива проблеме у привреди, а Влада је повећала издатке за Компензациони фонд, како би се помогло у сузбијању посљедица.


„За овај фонд смо ребалансом издвојили још 21 милион КМ, за пензије 6,5 милиона КМ, повећали смо трансфер локалним заједницама и издвојили средства за финансирање школарине на државним факултетима“, навела је министарка Видовић и додала да су уплаћена средства Фонду здравственог осигурања који је обезбиједио залиху заштитне опреме у наредних шест мјесеци.


Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о факторингу којим је прописано да у овом процесу учествује и Инвестиционо-развојна банка, с циљем повећања ликвидности привреде, те Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак које се односе на приход од капиталне добити и на поклоне и пренос имовине.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.