Sign In

Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске честита свим женама 8. март - Међународни дан жена!

Објављено:

Мир, друштвени напредак и пуно уживање људских права и основних слобода захтјевају активно учешће, равноправност и развој жена. За све жене свијета, овај дан је прилика да се уједине, повежу и мобилишу за суштинске промјене које ће донијети добробит свима. Овај дан, је дан када се славе економска, политичка и друштвена достигнућа жена и треба да се обиљежава достојанствено и са поштовањем у знак захвалности оним женама које су се бориле за право гласа, право на боље радне услове, право на живот, правду, мир и достојанство за све.

Жене су и даље оне које имају мање моћи и утицаја, које су дискриминисане и са мање могућности да уживају у својим правима једнако као мушкарци. Да би се постигла равноправност полова, неопходно је побољшање положаја жена у многим областима, као што су јавни живот и одлучивање, рад, запошљавање и приступ ресурсима, социјална и здравствена заштита, образовање и посебно заштита од насиља. У циљу постизања родне равноправности важно је нагласити проактивну улогу мушкараца у овом процесу, јер равноправност полова не подразмијева рат полова, побједу једног пола над другим, него управо синергију оба пола, жена и мушкараца, ради обостране користи.  Иако је напредак видљив у многим областима, ипак је остало још много тога да се уради.

Од појаве пандемије изазванe вирусом COVID 19 сви смо морали да прилагодимо и промијенимо уобичајен начин живота. Међутим, пандемија је на различите начине утицала на мушкарце и жене. Жене су погођене на више нивоа, јер се суочавају са огромним изазовима. Претежно су жене биле на првој линији фронта борбе против корона вируса јер на глобалном нивоу чине већи дио запослених у области здравства и ширем пољу његе, социјалне заштите, те су на тај начин и повећале изложеност овој инфекцији. Жене не само да су професионално пружале његу болеснима, него су апсорбовале већину неформалне и неплаћене његе и бриге за породицу, преузеле обавезе око школовања, и све друге обавезе које су их дочекале. Жене су у доба пандемије, више него икад радиле неплаћене послове и обављале невидљиви рад у домаћинству.

За вријеме lock down-a жене су биле додатно изложене насиљу од стране партнера, те се на глобалном нивоу повећао број пријављених случајева насиља над женама и насиља у породици. Претпоставка је да је само 1/3 жена пријавила насиље од стане партнера док су стварне бројке непознаница. У дому које би требало да буде најсигурније мјесто за свакога, жене биле у већем ризику да буду жртве насиља, а на то су утицали различити вањски фактори изазвани новонасталом ситуацијом и закључавањем у домове.

Све посљедице пандемије утичу и на економско оснаживање жена и њихов положај у друштву и на тржишту рада. Најтеже погођене у погледу перспективе запослења су жене, које су и у највећој мјери изложене овој кризи. Од угоститељства, преко цијеле индустрије туризма, до сектора здравствене његе, цијели сектори пружања услуга у којима жене чине већину радне снаге били су приморани обуставити рад. Останак код куће, као и без примања негативно је утицало на животе жена. Пандемија би могла угрозити напредак који је постигнут посљедњих година у области родне равноправности на радном мјесту.

Када се женама ускраћује могућност да оснаже себе и своје заједнице, сви смо на губитку. На Међународни дан жена сви треба да се критички осврнемо на остварена достигнућа, како бисмо могли градити и унапређивати оно што смо урадили и поправити оно што нисмо. Радимо одлучно за будућност једнаких права и једнаких могућности за напредак за све.   

Због свог историјског, али и актуелног значаја, Међународни дан жена треба да се обиљежава достојанствено и са поштовањем у знак захвалности оним женама које су се бориле за право гласа, право на рад и боље радне услове, право на живот, правду, мир и достојанство за све.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.