Sign In

Календар активности и догађаја поводом обиљежавања „Међународног дана дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls Day in ICT! 2021”

Објављено:

Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске и ове године, десету годину за редом, обиљежава "Међународни дан дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls Day in ICT! 2021", који је на нашу иницијативу обиљежен први пут у Републици Српској 2011. године. Поводом овогодишњег обиљежавања „Међународног дана дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls Day in ICT!", Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске је у сарадњи са партнерима организовао разне активности и догађаје.

О „Међународном дану дјевојчица у ИКТ-у (Girls Day in ICT!)":  Овај дан је установљен на нивоу Уједињених нација и обиљежава се сваке године посљедњег четвртка у априлу мјесецу у циљу промовисања родне равноправности, те оснаживања дјевојчица, дјевојака и жена кроз једнаке могућности приступа и учешћа у иновацијама, техничким, технолошким и информационо - комуникационим технологијама (ИКТ). Ове године тај дан је 22. април. На овај дан широм свијета се организују разне промотивне акције и догађаји, како би се повећало интересовање и учешће дјевојчица у ИКТ-у, те могућности остваривања каријере у овој области у циљу економског и друштвеног оснаживања дјевојчица и жена. Током школовања дјевојчице постижу видно боље резулатате од дјечака, а свјетска истраживања показују да су дјевојке и дјевојчице надарене и за техничка занимања и професије, али се због притиска владајућих друштвених стереотипа и предрасуда радије одлучују за неке друге професије. Циљ обиљежавања: Подстицање дјевојчица, дјевојака и жена ради повећања њихове видљивости, интересовања и учешћа у образовању, као и професионалним каријерама у иновацијама, техничким, технолошким и ИКТ областима.

 

АКТИВНОСТИ И ДОГАЂАЈИ ПОВОДОМ ОБИЉЕЖАВАЊА „МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ДЈЕВОЈЧИЦА У ИНФОРМАЦИОНО-КОМУНИКАЦИОНИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА (ИКТ) – GIRLS DAY IN ICT! 2021"

  • 22.04.2021.године, четвртак, представљамо кампању, активности и догађаје поводом обиљежавања "Међународног дана дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ)" на страници Гендер центра Владе Републике Српске и Фејсбук страници Гендер центра Републике Српске;
  • 22.04.2021. године, четвртак,  у периоду од 13:00 до 14:30 часова представница Гендер центра Републике Српске ће учествовати на он лине панeл-у у oрганизацији Регулаторне агенције за комуникације БиХ (РАК БиХ) поводом обиљежавања Међународног дана дјевојчица у ИКТ-у;
  • 23.04.2021. године, петак, расписусје се  видео конкурс у сарадњи са компанијом Ланако, за дјевојчице узраста од 13 до 20 година на тему Под лупом стеретотипа - погледај и прогледај!", у сврху проналажења идеја на који начин би користиле ИКТ да би оствариле свој сан, жељу, реализовале идеју. Конкурс ће бити отворен до 27.04.2021. године а наш дугогодишњи партнер, компанија Ланако ће да награди 3 најбоља идејна рјешења са 3 наградна пакета, у којима су паметне наруквице, термос боце и усб стикови. Награде ће бити уручене 29.04.2021. године у просторијама компаније Ланако, уз присуство представника Гендер центра РС;
  • 24-25.04.2021.године (субота и недеља), Делта Планет, као друштвено одговорна компанија и наш овогодишњи партнер, придружиће се обиљажавању Међународног дана дјевојчица у ИКТ, на начин да ће у приземљу Делта Планет-а бити постављен фото зид на којем се могу сликати дјевојчице, бирајући улогу занимања односно професије којом би вољеле да се баве. На овај начин желимо да подигнемо свијест да не постоје мушка и женска знимања и да дјевојчице могу да буду све што пожеле и да у томе буду успјешне.
  • Oфицијелни "hashtag":  #IKTdjevojke #girlsinICT      
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.