Sign In

Почетак кампање 16 дана активизма борбе против насиља над женама

Објављено:

Гендер центар Центар за једнакост и равнопрaвност полова Републике Српске се сваке године прикључује свјетској кампањи 16 дана активизма борбе против насиља над женама, која траје од 25. новембра до 10. децембра (Међународног дана људских права), спроводећи кампање подизања свијести јавности о овом облику насиља у Републици Српској под називом „Живот без насиља" и „Мушко НЕ насиљу над женама".

Гендер центар Републике Српске у оквиру свог мандата током цијеле године проводи активности за смањење стопе насиља над женама, па се и у току 2020. године наставља рад на јачању мултисекторског одговора на насиље над женама кроз нову фазу пројекта „Побољшање приступа квалитетнијим мултисекторским услугама за жртве насиља над женама, укључујући насиље у породици на локалном нивоу у складу са Истанбулском конвенцијом-Фаза II" у сарадњи са стратешким партнером UN WOMEN, уз финансијску подршку Краљевине Шведске.

Ове године, због епидемиолошке ситуације изазване вирусом COVID 19, и повећаног броја пријављених случајева насиља у породици и насиља над женама, посебан акценат се ставља на права жртве насиља у породици, као и на подршку која им је обезбијеђена не само законским и подзаконским прописима већ од стране субјеката заштите који су дужни да помоћ пруже.

Насиље у породици и насиље над женама је цивилизацијски изазов сваког друштва. Његова специфичност у односу на остале облике насиља је та што се увијек појављује у зони приватности, најинтимнијој сфери живота, у којој би свако требао да се осјећа сигурним. Без обзира на то да ли се дешава у породици или на радном мјесту, скоро увијек је у питању блиско и познато окружење. Једна од основних карактеристика савременог друштва је нулта толерантност на сваки облик насиља, па тако и насиља над женама и у породици, те је стога лако закључити да је највећи изазов једног друштва дати одговор на питање: Како дјеловати тамо гдје се сударају ове двије вриједности- приватност и друштвена нетолерантност на насиље. Сфера интимних породичних и партнерских односа је и даље најнесигурнија за жене и дјевојчице, јер су починиоци у већини случајева њихови супрузи, очеви, партнери и други сродници и блиска лица.

Према подацима посљедњег истраживања о распрострањености и карактеристикама насиља према женама у Босни и Херцеговини, 47,3% испитаних жена у Републици Српској је током свог живота доживјело неки облик насиља од 15. године па на даље, што представља висок проценат који говори о размјерама и тежини овог друштвеног проблема. 

Овом приликом позивамо све институције Републике Српске, организације цивилног друштва, појединце и појединке, да се придруже обиљежавању глобалне кампање против насиља над женама, те да никад не прећуте насиље над женама и дјевојчицама.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.