Sign In

Саопштење за јавност поводом обиљежавања "Међународног дана дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day! 2021" и спроведеног видео конкурса „Под лупом стеретотипа - погледај и прогледај!“

Објављено:


Гендер центар - Центар за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске је и ове године, јубиларни десети пут, обиљежио "Међународни дан дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls in ICT Day! 2021".

На овај дан широм свијета се организују разне промотивне акције и догађаји, како би се повећало интересовање и учешће дјевојчица у ИКТ-у, те могућности остваривања каријере у овој области у циљу економског и друштвеног оснаживања дјевојчица и жена.  Свјетска истраживања показују да су дјевојке и дјевојчице надарене и за техничка занимања и професије, али се због притиска владајућих друштвених стереотипа и предрасуда радије одлучују за неке друге професије. Гендер центар Републике Српске са партнерима овај дан обиљежава од 2011. године у Републици Српској.

Гендер центар Републике Српске је у сарадњи са Компанијом Ланако расписао позив за дјевојчице и дјевојке за достављање видео прича у сврху обиљежавања „Међународног дана дјевојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) - Girls Day in ICT! 2021". Конкурс је био отворен од 23.04. до 27.04.2021. године.

Путем друштвених мрежа и званиче странице Гендер центра РС и Компаније Ланако позване су све заинтересоване ученице основних школа, средњих школа и студенткиње Републике Српске, старости од 13 до 20 година да доставе своје видео приче на тему „Под лупом стеретотипа - погледај и прогледај!" (шта за Вас представља ИКТ, интересовања, инспирација, могућности и препреке у области науке, технологије, иновација, ИКТ-а из Вашег угла, положај дјевојака и жена у науци, технологији, иновацијама и ИКТ-у).

Наш дугогодишњи партнер Компанија Ланако је и ове године обезбиједила награде за најусшјешније дјевојчице: 3 поклон пакета који чине паметне наруквице, термос боце и УСБ стикови. Компанија Ланако је одлучила да награди још 2 приједлога са утјешним наградама: паметне слушалице, паметни звучник, усб стикови те су након засједања Комисије обавијештене дјевојчице о постигнутом успјеху на овом видео конкурсу.

3 највише рангиране дјевојчице су:

  1. Милица Трубајић (16 година) Бања Лука, ЈУ Центар „Заштити ме" Бања Лука
  2. Милана Тодоровић (15 година), Котор Варош, ЈУ „Никола Тесла" Котор Варош и
  3. Катарина Радивојац (17 година) Бања Лука, ЈУ „Гимназија" Бања Лука.

Утјешне награде су добиле:

  1. Катарина Арнаут (18 година) Бања Лука, ЈУ „Медицинска школа" Бања Лука и Милица Перић, (18 година) Бања Лука, Медицинска школа Бања Лука и
  2. Милица Вујасин (18 година) Бања Лука, ЈУ „Медицинска школа" Бања Лука.

Додјела награда је организована у четвртак, 29.04.2021. године са почетком у 14.00 часова у просторијама Компаније Ланако у Бања Луци. Након поздравних ријечи представнице Гендер центра Републике Српске, представнице Компаније Ланако, и мотивационих говора дјевојака које су запослене у компанији Ланако, дјевојчицама су свечано уручене награде, а након тога дружење је настављено уз коктел.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.