Sign In

НАСТАВЉА СЕ ПОДРШКА ЗА ЖЕНЕ НА СЕЛУ КРОЗ САРАДЊУ ГЕНДЕР ЦЕНТРА И МИНИСТАРСТВА ПОЉОПРИВРЕДЕ, ШУМАРСТВА И ВОДОПРИВРЕДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Објављено:

Дана 27.06.2021. одржан је састанак запослених Гендер центра и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, поводом успјешно завршене реализације програма „Идентификовање и промоција производа жена са села као примјер програмског буџетирања", подржаног из ФИГАП II програма. Програм за имплементацију Гендер акционог плана БиХ (ФИГАП II програм 2018-2020), резултат је сарадње Агенције за равноправност сполова БиХ - Министарства за људска права и избјеглице БИХ, Гендер Центра Федерације БиХ и Гендер центра Републике Српске, а његов је циљ да осигура одрживу проведбу Гендер акционог плана Босне и Херцеговине. Програм подржава Kраљевина Шведске, коју представља Амбасада Kраљевине Шведске у Босни и Херцеговини, путем развојне агенције SIDA.

У оквиру програма „Идентификовање и промоција производа жена са села као примјер програмског буџетирања", Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде израдило је Програм економског оснаживања жена у руралним подручјима Републике Српске за период 2021-2025. године, чији нацрт је упућен у даљу процедуру, а очекује се да идуће године буде реализован у форми посебног правилника, као привремене посебне мјере. Изради програма претходиле су посебне обуке за запослене у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Гендер центру, Јединици за координацију пројеката и Агенцији за аграрна плаћања, на теме: Родна равноправност и Родно одговорно буџетирање, Планирање буџета и програм подршке родно одговорним акцијама/пројектима, Поступак аплицирања за подршку родно одговорним акцијама, Поступак праћења и оцјена реализације родно одговорних акција и Извјештавање о реализацији родно одговорних пројеката и програма.

Када је у питању промоција производа жена са села на подручју Републике Српске, у склопу актуелног програма, Јединица за координацију пројеката, која је у саставу Министарства, основала је седам кластера, који обухватају седам регија. Кластери су, између осталог, задужени и за промоцију и пласман производа, па су били укључени у рад на прикупљању података о производима удружења жена. У сарадњи са кластером „Крајина" одржана је изложбена манифестација под називом „Чувари традиције и обичаја" испред Крајишке куће (Бања Лука) дана 04.06.2021. године, којој је присуствовало 13 излагача у циљу промоције удружења жена са подручја бањалучке регије, а која се баве израдом рукотворина. Израђен је и одштампан Каталог пољопривредних производа удружења жена и задруга, са 120 учесника (50 удружења и 70 задруга). Каталогом и изложбеном поставком производа ових удружења и задруга у просторијама министарства значајно ће се допринијети бољој промоцији и продаји производа у наредном периоду. Очекује се и утицајнија улога кластера у промоцији и продаји производа удружења жена и задруга. Каталог и пројектне активности су медијски промовисани.

На састанку се разговарало о организовању наредних активности на обукама жена са села за аплицирање за додјелу подстицаја по новом програму, као и могућностима промоције производа жена са села Републике Српске поводом 15. октобра, Међународног дана жена на селу који се у Републици Српској континуирано обиљежава од 2009. године, откад траје и стална сарадња Министарства и Гендер центра на унапређењу положаја жена на селу.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.