Sign In

Обезбјеђена подршка женама на селу и предузетницама у циљу санирања посљедица изазваних COVID-19

Објављено:

У оквиру споразума Гендер центра Републике Српске и UN Women, уз подршку Краљевине Шведске (СИДА) обезбијеђена је подршка за жене на селу и предузетнице. Наиме, наш заједнички споразум, који је потписан и започео са реализацијом крајем 2019. године, подразумијева сарадњу са два партнерска министарства: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде на унапређењу положаја жена на селу у Републици Српској и Министарство привреде и предузетништва на подршци предузетницама за јачање њихових пословних субјеката кроз обуке за финансијско управљање, дигиталну трансформацију и промоцију предузетништва жена. Ови програми сарадње су директна подршка Акционом плану за унапређење положаја жена на селу у Републици Српској 2019-2020. година и Стратегији развоја предузетништва жена Републике Српске 2019-2023. година.

С обзиром на новонастале околности усљед епидемије COVID-19 и ванредно стање које је било на снази у Републици Српској, у сарадњи Гендер центра Републике Српске с партнерским министарствима и UN Women идентификоване су потребе на терену и усагласили смо измјене у програмима ради осигурања ургентне помоћи за жене на селу и предузетнице.

Конкретно, када су у питању активности за подршку женама на селу, приоритет у погледу руралног развоја је произвести довољну количину хране за становништво, како би се умањили утицаји епидемије на снабдијевање храном и посљедице по сигурност хране, укључујући најугроженије групе становништва. Стога, у оквиру подршке женама на селу, средства су преусмјерена на подршку производњи пилећег меса (200 пакета, који садрже по 15 једнодневних пилића и 90 кг концентрата), подршку производњи рукотворина (набавка вуне и других репроматеријала за плетење) и подршку продаји млијечних производа/скорупа (набавка расхладне витрине) за удружења жена на селу у сарајевско-романијској регији у којој се проводе пројектне активности. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде проводи процедуру јавне набавке за наведену подршку, а о поступку додјеле ћемо благовремено обавијестити јавност.

Када је у питању подршка предузетницама, средства су преусмјерена на једнократну финансијску подршку за предузетнице путем јавног позива. Предвиђена је подршка од 500,00 КМ за најрањивију групу предузетница, које су морале обуставити рад од 16.03.2020. године због наредби републичких и општинских штабова о забрани рада за дјелатности гдје постоји непосредни контакт са клијентима и самим тим већа могућност заразе. Очекује се да ће ова помоћ користити предузетницама да лакше поново покрену дјелатност. Подршка се реализује преко Министарства привреде и предузетништва, а информације о јавном позиву, критеријима и начину пријављивања доступне су на: https://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpp/media/vijesti/Pages/javni-poziv.aspx
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.